ZETApress

hírportál

Egyenes Út Mindenkinek a Margitszigeten

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy egész napos rendezvényen mutatta be az uniós pályázati lehetőségeket sikeresen felhasználó civil szervezeteket és az akadálymentesítést szolgáló, európai uniós forrásból megvalósuló beruházásokat. Az Egyenes Út Mindenkinek-napon, szombaton 10-től este 7 óráig várták az érdeklődőket a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A szakmai programok mellett a civil szervezetek bemutatkozása, gyermek és családi programok, Ability Park és sztárfellépők várták az érdeklődőket az ingyenesen látogatható rendezvényen.

Az esélyegyenlőség elvének fontos része az egyenlő elérhetőség elve, aminek mérföldköve a közhivatalok, állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények akadály-mentesítése. Az Egyenes Út elképzelés ezért a társadalmi igazságosságot, az esélyegyenlőséget jelenti. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek javítására. Az ÚMFT-ben a 2007-2008-as időszakban mintegy 16 milliárd forint áll rendelkezésre, akadály-mentesítési célokra. A pályázat a komplex akadály-mentesítést támogatja.

A fizikai akadályok lebontását, az épített környezet akadálymentes kialakítását. Ennek során a pályázó olyan megoldásokat alkalmaz, melyek segítségével az épületben lévő funkciók, épületrészek akadálymentes elérése is megoldottá válik. Bármely fogyatékkal élő ember tájékozódását, eligazodását, kiszolgálását segítő, támogató eszközök elérhetővé tétele, valamint információs-kommunikációs akadály-mentesítési átalakítások alkalmazása (pl.: tapintható térkép, információs pult, honlap akadály-mentesítése, a szervezet tevékenységét bemutató ismertető füzetek kiadása könnyen érthető formában), akadálymentes munkahely kialakítása.

A lehetőségek kihasználásához azonban szükség van azon civil szervezetekre és kezdeményezésekre is, melyek sikeresen élnek az uniós pályázati lehetőségekkel. A civil szféra megerősödése, önállósulása igen fontos a társadalom egésze szempontjából. Az Egyenes Út itt azt jelöli, hogy a civil szférának lehetőséget teremtenek arra, hogy céljaik felé egyenes út vezethessen.

Az Egyenes Út Mindenkinek-koncepció intézkedéseinek célja a komplex, azaz fizikai és kommunikációs akadály-mentesítés. Az egyenlő esélyű hozzáférés egyben a fogyatékos emberek életminőségének a javítását, és a közszolgáltatásokhoz történő egyenlő esélyű hozzáférésüket is jelenti.

Ezzel a fogyatékossággal élő személyeknek könnyebbé válik az önálló ügyintézés, de az egyenlő esélyű hozzáférést nyújtó környezet nem csak a fogyatékos személyek életkörülményeit javítja, hanem az időskorú, a beteg, vagy pl. az éppen babakocsit használó társaink mindennapjait is megkönnyíti.

Az egész napos eseményen harminc civil szervezet mutatkozott be programjával, a civil színpadon látványos bemutatók során ismerkedhettünk meg a szociális és a kulturális területen jártas szervezetek munkájával. A civil szervezeteknek szóló szakmai bemutatók és előadások, valamint az akadálymentesítési törekvéseket bemutató programok mellett, zenés és szórakoztató programokkal, sportolási lehetőségekkel vártak minden résztvevőt és érdeklődőt.

Az esélyegyenlőség jegyében a helyszínen mindenkinek lehetősége nyílt a fogyatékossággal élők tipikus élethelyzeteit (az Ability Park segítségével) és jellemző sportágait ? csörgőlabda, kerekes-székes kosárlabda ? kipróbálni. E mellett számos további programmal (Civil Játszóház, gyermek akadálypálya, egyéb sportos programok) is várták a résztvevőket. A programok az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósultak meg.

Szóljon hozzá!