ZETApress

hírportál

Csak természetesen!

Egy hagyományos műanyagflakonban húsz hajmosásra elegendő sampon van, míg a jóval kisebb szilárd samponokkal hetvenszer is megmoshatjuk fejünket. Ez utóbbihoz csomagolóanyag sem kell, így a flakonnal ellentétben nem is károsítja a környezetet. Nem csak a fejünket, de a testünket is kényeztethetjük az ugyancsak szilárd habfürdővel.

A fenti kozmetikumokat a brit nagykövet rezidenciáján láthattuk a minap, ahol Alison Dorey, a nagykövet úr felesége adott termékbemutatóval egybekötött fogadást a brit Lush cég kereskedelmi partnereinek és a hazai természetvédők képviselőinek. Jómagam Zita lányommal, a Fauna Egyesület munkatársával érkeztem. A gyár filozófiája a hatékony környezetvédelem. Dél-angliai, Dorset megyebeli, poole-i gyárukban állítják elő az egyéni megrendeléseket. Inkább kevesebbet készítenek, de abból a legtökéletesebbet.

Termékeikből pontosan annyit szállítanak a boltokba, hogy tele legyenek a polcok. Így nem kellenek nagy raktárak, s a szállítási útvonalak is rövidülnek. Mégse higgyük, hogy termékeik túlságosan olcsók lennének, hiszen mindent kézi erővel állítanak elő.

Inkább emberek készítsék a termékeket ? vallják ?, mint a gépek. Igaz, keverőedényeik nagyobbak, mint egy szakács fazeka, de a Lush háza tája emberekkel van tele. Inkább alkalmaznak valakit arra, hogy leszedje a babérleveleket, mint ehhez bonyolult eszközöket gyártassanak, s ezzel később költségeket takarítsanak meg. A gyárlátogató szakemberek döbbenten tapasztalják, milyen kevés üzemanyagot használnak. Egy adag sült krumpli, egy bögre tea és a jól fejlett karizom sokkal inkább környezetbarát, mint egy csillogó-villogó, pöfögő, konnektorba dugott acélszerkentyű, olvashatjuk újrahasznosított papírra nyomtatott kiadványukban.

A cég növényi eredetű alapanyagokat használ. Nincsenek állati termékekeik, s állatokon sem kísérleteznek. A kísérleti nyúl szerepét a vevők végzik. Számítanak visszajelzéseikre, építő kritikáikra. A legjobb kritika az, ha legközelebb is a termékeiket választják. S hogy mik ezek a termékek? A fentebb említettek mellett arckrémek, parfümök és púderok, szappanok és vannak borotválkozó készítményeik is. Budapesten az Árkádban, a Camponában, a MOM Parkban és a Szent István körút 1-ben, míg vidéken a pécsi Árkádban találkozhatunk velük.

Kicsit furcsa volt, hogy az a vállalat, amely óvja az állatokat, a kerti partin állati étkeket is felszolgált. Az omlettel töltött rétes, a spenótkocka, és egyéb növényi eredetű finomság mellett virsli darabokat, és egyéb húsfalatokat is kínálgattak a pincérek. Szerencsére ez keveseket zavart, a vendégek zöme nem volt vegetáriánus. A Lush-ról és termékeiről bővebbet honlapjukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!