ZETApress

hírportál

Komen-alapítvány a vidéki nőkért

Az elzárt területeken élők számára is elérhetővé tenné az emlőszűrést a Női Egészségmegőrző Program (NEP), melynek keretében százezer dollárt adományoz a hazai emlőrák elleni küzdelemre és a vidéken élő magyar nők felvilágosítására a Susan G. Komen for the Cure Alapítvány, tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

Az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek és gyógyult aktivisták legnagyobb hálózata az American Jewish Joint Distribution Committee-n (JDC) keresztül juttatja el az adományt Magyarországra. 2008-ban a JDC és a Komen-alapítvány közös magyarországi Női Egészségmegőrző Programja kibővül: vidéki, elzárt, közlekedésben korlátozott településeken élő nők számára teszi könnyebben elérhetővé az emlőszűrést.

Az adomány, amely az ötödik éve tartó partnerséget szilárdítja meg a Komen és a JDC között, a mellrák veszélyének tudatosítására és a betegség korai észlelésére irányuló Női Egészségmegőrző Program magyarországi kibővítését teszi lehetővé.

A mellrák Magyarországon is az egyik legveszélyesebb betegség, több mint kétezer nő esik áldozatul a kórnak évente. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható ? nyilatkozta Nancy G. Brinker az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete, a Komen for the Cure alapítója, aki maga is gyógyult mellrákbeteg. ? Soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy a nőknek lakhelyüktől függetlenül is elérhetőek legyenek a szűrési lehetőségek, és egyenlő eséllyel induljanak a mellrák leküzdésében ? folytatta Nancy G. Brinker a minapi sajtótájékoztatón, a budapesti Gerbeaud Házban. Ugyanitt jelentette be a százezer dolláros adományt is.

Az American Jewish Joint Distribution Committee több mint egy évtizede alapította a Női Egészségmegőrző Programot (Women?s Health Empowerment Program ? WHEP). A Komen alapítvánnyal 2004 óta folytatott együttműködésünk keretében azért dolgozunk, hogy az emlőrákot olyan korai szakaszában diagnosztizálják, amikor a betegség még könnyen gyógyítható. Felvilágosító munkánk révén olyan nőknek nyújthatunk segítséget, akiknek más esélyük talán nem is lenne a túlélésre ? mondta el Itai Shamir, a New York-i JDC képviselője.

A mai bejelentést megelőző szakmai kerekasztal beszélgetésen az emlőrák ellenes küzdelem hazai aktivistái osztották meg egymással tapasztalataikat és saját programjaikat. A tudás megosztása és a nyílt párbeszéd megteremtése a kormánnyal, civil szervezetekkel, aktivistákkal, túlélőkkel és az orvosi közösségekkel visz minket közelebb a mellrák előfordulásának és a halálesetek számának visszaszorításához Magyarországon ? tette hozzá Nancy G. Brinker.

A szakmai kerekasztal beszélgetésen az egykori nagykövetasszony mellett részt vett Dr. Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke; Dr. Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára; Dr. Falus Ferenc országos tiszti-főorvos; Dr. Odor Andrea, az ÁNTSZ vezető védőnője; M. Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke és Dr. Vass László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke. A hallgatóságban betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók, civil szervezetek és vidéki roma civil szervezetek vezetői képviselték magukat.

Szóljon hozzá!