ZETApress

hírportál

Senki nem doppingolt az Eb-n

A labdarúgó Európa-bajnokság előtt és alatt elvégzett valamennyi doppingvizsgálat eredménye negatív lett. A pozitív hírrel az illetékes osztrák doppingellenes szervezet szolgált a minap. A kontinentális szövetség (UEFA) összesen 284 játékost tesztelt, nemcsak vizelet-, hanem vérmintavétel is volt, és minden rendben találtatott ? jelentette ki Günter Gmeiner, az elemzések nagy részét végző, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által is elismert, seibersdorfi laboratórium igazgatója. Még a vasárnap esti döntő résztvevőitől vett vizsgálati anyagok analízisének végeredményét várják, de az összes eddigi teszt negatív volt.

Az Eb előtt mind a 16 csapattól 8-10 futballistát vetettek alá doppingellenőrzésnek, s a válogatottaktól két-két embert közvetlenül a meccsek után kértek fel mintaadásra a június 7-e és 29-e között zajlott kontinensviadal alatt. A mostani volt az első eset, hogy az UEFA a hagyományos mintavétel mellett vérvizsgálatot is elrendelt. A seibersdorfin kívül a svájci Lausanne úgynevezett akkreditált laborjában teszteltek még futballistáktól származó mintákat.

Félreértették

A Magyar Antidopping Csoport tevékenységével kapcsolatban eddig sok félreértés volt, a szervezet hatáskörével kapcsolatban. A félreértéseket tisztázni szeretnék, ezért ismét közöljük: A MACS munkatársai a megrendeléseknek és a nemzetközi szabályoknak megfelelően csak a mintavételt végzik a magyar, illetve külföldi sportolóknál, az analízist pedig akkreditált laborban, nevezetesen a Magyarországhoz legközelebbiben, Bécs melletti kisvárosban, Seibersdorfban.

A magyar doppingellenőrök a levett, s szabályosan tárolt mintákat a lehető legrövidebb idő alatt juttatják el a laborba, ahonnan írásban kapják meg az eredményt, amelyet, ha az vétséget mutat, akkor ? a nemzetközi szabályoknak megfelelően ? azonnal nyilvánosságra is hoznak. Magyarországon nincs akkreditált doppinglabor.

Szóljon hozzá!