ZETApress

hírportál

Mérgező a bolti bizonylat?

Nem elég a cumisüvegekben korlátozni a biszfenol-A-t ? vallja a Levegő Munkacsoport. Üdvözlik, hogy az Európai Unió jogszabálya alapján a mai naptól nem lehet biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüveget gyártani, míg június elsejétől értékesíteni is tilos lesz az Unió területén ilyen cumisüvegeket.

A civil szervezet több éve küzd a gyermekek fejlődését károsító anyag betiltásáért, többször jelezte a problémát az itthoni és az uniós döntéshozók felé, ám a hazai hatóságok eddig elutasították a BpA felhasználásának korlátozását.

A BpA a tudományos kutatások alapján felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), a cukorbetegség, az asztma, a koraszülések és a szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolható. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, különösen a magzatok és a csecsemők számára.

A zöld szervezetek szerint bár a mostani döntés örvendetes, a szabályozást tovább kell szigorítani. Hiszen ez az egészségkárosító anyag megtalálható például egyes műanyag ételtárolókban is, amely az átlagos használat során kisebb mennyiségben, de melegítés, forró folyadék, mikrohullámok, UV-sugárzás és bizonyos anyagok (például savak, lúgok) hatására nagyobb mennyiségben szabadulhat fel a polikarbonát alapú műanyagból, és juthat be az abban tartott ételbe. A Cincinatti Egyetem és a Szent István Egyetem közös kutatása szerint forró víz hatására rövid idő alatt akár 55-ször nagyobb mennyiségű BpA jut ki a cumisüveg anyagából, mint hideg állapotban.

De kiemelkedő kockázatot jelentenek a hő-nyomott papírok (egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata) is, mivel ezekben is található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy állapotos nők ne érintkezzenek velük. Egy kutatás szerint 400 vizsgált terhes nő közül a legmagasabb BpA-koncentrációt a bolti pénztárosoknál mutatták ki. A veszélyes hő-nyomott papírt azonban ki lehet váltani: az egyik legnagyobb francia élelmiszer-fogalmazó áruházlánc, a Carrefour 2011 januárjában úgy döntött, hogy mind az 1600 egységéből kivonja a biszfenol-A-t tartalmazó blokkjait. A hő-nyomott papír és az ételtárolók mellett található BpA például az epoxigyantákban, fogtömésekben, műanyag szemüveglencsékben, tintákban, CD lemezekben, sőt ruhákban is, ám ezek egészségügyi kockázata kisebb.

Sok vizsgálat igazolja, hogy már egészen alacsony koncentrációnak is szignifikánsan károsító hatása van. Fred vom Saal, a Missouri Egyetem biológusa szerint a hatéves gyerekek vizeletében például több BpA-ra utaló mellékterméket találtak, mint amennyi a laboratóriumi egereknél később rákot és egyéb egészségügyi problémákat okozott. Ezért a Levegő Munkacsoport sürgeti a hazai döntéshozókat, valamint a kereskedőket, hogy vonják ki a biszfenol-A-t azon termékekből, amelyekkel gyermekeket vagy magzatokat veszélyeztethetnek, így elsősorban az ételtároló edényekből és a bolti hő-nyomott bizonylatokból ? tudtuk meg Simon Gergelytől.

Szóljon hozzá!