ZETApress

hírportál

Kék ajkak a Nyugatinál

Pulmonalis hypertonia? A légszomj súlyos betegségre utalhat címmel európai felhívó kampány indult a szombaton már bemutatott Ritka Betegségek Napján. Lélegzetvétel: Kék ajkak kampány indult ma Európa Uniós útjára.

Figyelem! Nehézséget okoz a lépcsőzés? Fullad? Elkékülnek az ajkai? Mindezek a pulmonális artériás hipertónia tünetei is lehetnek ? tudtuk meg délután a Nyugati pályaudvari Királyi váróban. A Ritka Betegségek Nemzetközi Napján a PHA Europe (Európai Magas Tüdővérnyomás Szervezet) szántszándékkal alkalmazott erőteljes, szinte sokkoló képeket, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy veszélyes betegségre, mely akármelyikünket érinthet.

Európa 11 fővárosának központjában állít fel a PHA Europe információs standokat, ahol a lakosság megismerkedhet a betegséggel és ahol az aktivisták a nyálkahártyát megszínező kék nyalókát osztanak, hogy az emberek kék ajkakkal hívhassák fel a többiek figyelmét a magas tüdővérnyomás elleni küzdelemre.

A pulmonalis artériás hipertóniát (magas tüdővérnyomás) gyakran túl későn ismerik fel, de ha már diagnosztizálták, akkor minden nap számít annak megakadályozásában, hogy ez az amúgy halálos betegség tovább terjedjen. Bár a magas tüdővérnyomás igen ritka betegség, mégis bármelyikünket érintheti, és a feltevések szerint nagyon magas a nem diagnosztizált esetek száma. Ezért szeretnék ma, a Ritka Betegségek Nemzetközi Napján a lehető legtöbb embert közvetlenül megismertetni e betegség tüneteivel és a diagnózis felállításának lehetőségeivel. E veszélyes betegség előrehaladott stádiumának jelei az erős fulladás mellett a gyengeség, fáradékonyság és az elkékülő ajkak is.

Kék ajkak figyelemfelhívó nap

Ezen a napon számos európai fővárosban a gyalogosan közlekedők ezrei lehetnek a pulmonális artériás hipertónia követei, mivel a Magas Tüdővérnyomásos Betegek Szervezetének képviselői ezen a napon lélegzetelállító információt nyújtanak és ismeretterjesztő anyagokat és ajándékokat osztanak szét a járókelőknek, többek között olyan nyalókát, mely kékre festi az ajkakat.

Budapesten a Tüdőér Egylet szervezésében valósult meg e kezdeményezés. A Nyugati téren az óra alatt több száz érdeklődő, járókelő lehetett jelen a Tüdőér Egylet bemutatkozó előadásán, hallgathatták meg Dr. Karlóczai Kristóf kardiológus, a Tüdőér Egylet elnökhelyettese előadását. Az összegyűlt nagyérdemű közönség és a sok sajtómunkás részére a tüdőérnyomásos betegség tünetei a Mimage Pantomim Színház művészei mutatták be, az egyre fokozódó érdeklődésre való tekintettel 3 egymást követő előadáson.

A légszomj e betegség egyik első tünete, amitől az olyan egyszerű tevékenységek is, mint a lépcsőzés, vagy egy rövid séta súlyos kihívássá válhatnak. Ezért választották a kampány helyszínéül a metróállomásokat és bejárataikat Európa szerte. Itt hívják fel Kék ajkak-poszterekkel és hirdetésekkel a figyelmet a magas tüdővérnyomásra.

A Facebook felhasználók azzal támogathatják a Kék ajkak-kampányt, hogy letöltenek egy alkalmazást, mellyel ismerőseiknek kék puszit küldhetnek. A PHA Europe már tíz éve és a Tüdőér Egylet már három éve igyekszik az orvosoknak, illetve azoknak az embereknek figyelmét felhívni a magas tüdővérnyomás betegségre, akiket érinthet.

Szóljon hozzá!