ZETApress

hírportál

Rákliga a minisztériumban

A Magyar Rákellenes Liga hétfőn délelőtt 11 órától tartotta az agydaganatban szenvedő embertársaink sorsát, az általuk bejárt beteg-utat és gyógyítási lehetőségeit bemutató sajtótájékoztatóját, ?Figyeljünk az agydaganatban szenvedőkre!? címmel.

Idézet Dr. Vasváry Artúrné előadásából: Mint minden daganatos betegség gyógyítási lehetőségét meghatározza a korai felismerés és a klinikai vizsgálatok alapján bizonyított új készítmények alkalmazása. Természetesen az eddigi terápiák kiegészítése, az onkológiai teamek nagyobb tapasztalata, együttműködése eredményeként. A beteg gyógyulása nemcsak orvosi feladat. A beteg és az orvos együttműködése elengedhetetlen, de a beteg és az hozzátartozó ?tudása?, ismerete is elengedhetetlen része a sikernek.

A magyar társadalomban a saját testünkkel kapcsolatos tudást, az önmegfigyelést illetve a tudatos egészségmegőrzést kell még tovább fejleszteni. A nem tudás félelmet, a félelem halogatást, és a halogatás idővesztést jelent, ami a rák esetében a harc elvesztését jelentheti. Arra kérek, mindenkit hívjuk fel a figyelmet a teendőkre! A megelőzés szerves része a szűrővizsgálatokon történő részvétel. A rákkal szembeni küzdelemben a győztes csak az lehet, aki maga is felkészült a harcra! Aki látja a célt, a teendőket és a kockázatokat! A beteg erőfeszítései mellett a gyógyulás reményét a kezelési feltételek biztosítják. A Magyar Rákellenes Liga sürgeti és kéri a megfelelő, egyénre szabott, alkalmazott terápia alkalmazását. A gyógyulást szolgáló megfelelő készítmények biztosítását. Bízunk abban, hogy közös munkánk eredményeként még több ember őrizheti meg, kaphatja vissza az egészségét!

Fogjunk össze a rák legyőzéséért!

Dr. Mangel László, PhD, tanszékvezető egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás Intézet. Előadáscím: Amit a rosszindulatú agydaganatokról tudni kell a kialakulástól a diagnózisig.

Összefoglaló: A központi idegrendszeri daganatok az összes daganatos megbetegedés mindössze 2-3 százalékát teszik ki, de ezek jelentős része kifejezetten rosszindulatú, csak sebészeti ellátással nem gyógyítható betegség. A leggyakoribb típus az ún. glioblasztóma, amely műtét és kezelés nélkül sokszor hetek, egynéhány hónap alatt végzetessé szokott válni. Mindezek mellett a betegség többnyire igen súlyos testi és pszichés tünetekkel jár együtt, ezzel nem csak a beteget, hanem a betegek családját is sokszor komoly megpróbáltatások elé helyezve.

Az intenzív orvosi kutatásoknak köszönhetően, a több orvos szakma (idegsebész, onkológus, radiológus) együttműködésével elérhető terápiás eredmények azonban az utóbbi években – az időben megkezdett kezelés esetén- látványosan javultak. Miután mind gyakoribb és mind fiatalabb betegek érintő, senkit el nem kerülő, valószínűsíthetően részben civilizációs eredetű, de egyre jobban kezelhető betegségről van szó, ezért úgy gondoljuk, hogy a ?reménytelenség? stigmáját az agydaganatok esetében is lassan át kell értékelnünk, és mindent meg kell tennünk azért, hogy mind több betegnek tudjuk megadni az esélyt a remélhető gyógyulásra.

Dr. Lövey József, PhD, főorvos Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Osztály. Előadáscím: A rosszindulatú agydaganatok innovatív terápiás gyógyítási lehetőségei.

Összefoglaló: A rosszindulatú agydaganatok a betegség súlyossága, és a kezelés összetettsége miatt különleges jelentőséggel bírnak. A kezelések célja egyrészt beteg életének megóvása, e mellett azonban életminőség megtartása szinte ugyanolyan fontos cél. A kezelésben három módszer játszik szerepet: a műtét, a sugár- és a kemoterápiás kezelés. A rosszindulatú agydaganatokat lehetőség szerint meg kell operálni. Amennyiben műtét történik, utókezelésként sugárkezelés, vagy sugárkezelés és kemoterápiás kezelés adása javasolt. Egyes daganatok esetén a műtét és sugárkezelés után, amennyiben a daganat kiújult, kemoterápiás kezelést kell alkalmazni.

Az utóbbi években-évtizedeken mind a műtéti, mind a sugárterápiás technika jelentősen fejlődött, hatékonyabbá, pontosabbá vált. A legnagyobb változás azonban a kemoterápiás kezelésben jött létre. Hosszú ideje számos gyógyszerrel próbálkoztak kevés sikerrel. A változást a temozolomide bevezetése jelentette, mely az első, a legmagasabb tudományos szinten is bizonyított hatékony kemoterápiás szer. Alkalmazásával a túlélési esélyek többszörösére nőttek. A modern, hatékony kezelési eljárások, beleértve a temozolomide alkalmazását Magyarországon is rendelkezésre állnak. Ennek eredményeképpen a magyarországi tapasztalatok megegyeznek a nemzetközi irodalomban közölt eredményekkel, a magyar beteg gyógyulási túlélési esélyei hasonlóak, mint a világ fejlett országaiban élő betegtársaiké.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Sándor, aki maga is személyesen érintett a betegségben, ami két éve kezdődött egy múló rosszulléttel. Agyműtéten esett át és kemoterápiás kezelésen, amik együttes eredményeként ma már újra jól van, nyugdíj mellett dolgozik, segédkezik az unokája házának építésében.

A másik meghívott vendég Kuti Csaba glioblastomás beteg testvére, Kuti Csilla volt, aki a betegséggel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a sajtó képviselőivel, a hozzátartozó szemszögéből. Sajnos az édesapjukat ugyanebből a betegségből kifolyólag már elveszítették, de a bátyja Csaba jól reagál a gyógyszeres kezelésekre, így aktív tagja maradhatott a családnak, akik nagy-nagy szeretettel veszik körül, és mindenben támogatják a gyógyulása érdekében. Csabát rendhagyó módon egy 3 perces rövidfilm segítségével ismerhettük meg.

Szóljon hozzá!