ZETApress

hírportál

Óvatosan a megújulással

A strandszezonra való felkészülést bizony nem árt már tavasszal elkezdeni, sokan azonban csak a nyaralás előtt néhány héttel kapnak észbe, és szeretnék jobb formába hozni magukat. Az expressz megújulással azonban érdemes óvatosnak lenni, a kapkodásnak egészségünk láthatja kárát, tudatta a TESZ Alapítvány sport-szakértője, Lévai Ágnes szakújságíró, aerobik edző.

Amikor néhány hét alatt szeretnénk megszabadulni az évek során berögződött rossz szokásoktól vagy a felhalmozódott feleslegtől, szinte lehetetlent követelünk a szervezetünktől. Gyors változást csak drasztikus, a testet-lelket megterhelő módszerekkel lehet elérni, és csakis rövidtávon. Segítünk, hogy elkerülje az ilyenkor elkövetett leggyakoribb hibákat.

1. Tilos a koplalás!

Akár fogyókúráról, akár tisztító kúráról van szó, a legrosszabb, amit a szervezetével tehet, ha egyik napról a másikra nullkalóriás étrendre áll át. Egy ideig felgyorsul a kívánt folyamat, ám néhány nap után ?vész-üzemmódba? kapcsol a szervezet. A koplalást valódi éhezésnek érzékeli, és lecsökkenti az alapanyagcserét, vagyis megtorpan a fogyás. Aztán amint újra ételt fogyaszt, gyors raktározásba kezd egy újabb éhezős időszakra számítva.

2. A víz nem számít!

Sokan vetik be a szaunát, fogyasztó öveket, fóliás tekercselést, ha fogyni akarnak. Ezekkel a módszerekkel víztől (és vele együtt méreganyagoktól) szabadul meg a szervezet, amit kötelező pótolni, ha nem akarunk magunknak kínzó fejfájást, koncentrációs nehézségeket. Az a néhány deka, amit az izzadással leadtunk, maximum a szervezet méregtelenítése szempontjából számít, zsírégető hatása nincs.

3. Pihenni is kell!

Gyakori hiba, hogy ha megérett az elhatározás, minden erőnkkel belevetjük magunkat a sportolásba, hogy minél előbb eredménye legyen. Ez az edzetlen szervezetre nézve nagyon veszélyes, mert ha nem hagyunk időt a testnek a regenerálódásra, akár néhány nap alatt is annyira kimerülhetünk, hogy sokszorosára nő sportolás közben a sérülés veszélye. A felkészületlen izmokra, ízületekre, csontokra nagyon rossz hatással van a hirtelen és nagy terhelés. A fejlődésnek elengedhetetlen feltétele a pihenés, csak kellőképpen regenerálódott testtel tudunk biztonságosan sportolni.

4. Óvatosan a fogyasztószerekkel!

Fogyasztó, salaktalanító teáktól, kapszuláktól várni a segítséget egyszerű megoldásnak tűnik, ám sok esetben nem veszélytelen. Gyakori, hogy az összetevők között nagyobb mennyiségben fedezhető fel a szenna vagy a kutyabengekéreg. Ezek a teák erős hashajtó hatásuk miatt hosszabb alkalmazás esetén legyengíthetik a szervezetet, felszívódási zavarokhoz, vitamin- és tápanyaghiányhoz vezethetnek, felboríthatják a szervezet vízháztartását.

5. Ne dőljön be a csodamódszereknek!

Legyen akár egy vadonatúj edzésmódszer, diétás előírás, fogyasztó kezelés vagy pirula, ha heti egy-másfél kilogrammos fogyásnál többet ígér, érdemes fenntartásokkal kezelni. Ez az a mennyiség ugyanis, amit a szervezet veszélyeztetése és a gyors visszahízás veszélye nélkül leadhatunk. Minden más esetben a szervezet természetes folyamatait pörgetjük fel mesterségesen és túlzottan, aminek aztán későbbi visszahízás, azaz jojo-effektus lesz a vége. Egy-egy fontosabb esemény előtt esetleg segíthetnek kicsit jobb formába hozni magunkat, de tartós eredmény nemigen várható ennél gyorsabb ütemben. További hasznos információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!