ZETApress

hírportál

Ligaelnök az elvonásról

A különböző sajtóinformációk, de a nemzetgazdasági miniszter közlése alapján februártól többek között a gyógyszerkassza jelenlegi 350 milliárdos tételét százmilliárddal csökkenteni kívánja a kormányzat, mely a gyógyszerkassza elsősorban a kórházon kívüli gyógyszertámogatásokat foglalja magában.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke aggódik, hogy a gyógyszerkasza szűkítés egyben ne legyen szűkítés és ezzel életkilátás-csökkentés a rákos betegek gyógyszertámogatásában. Az tény, hogy a gyógyszertámogatások igen jelentős hányadát teszi ki a legkorszerűbb biológiai rákgyógyszerek 100%-os TB támogatása. E gyógyszerekért a beteg esetenként 300 forintot térít meg, a TB támogatás sokszor 5-6 számjegyű.

Ezekkel az orvosságokkal a kezelésben részvevők által még megélhető idő hónapokról évekre nyújtható. Félő, hogy a kizárólag gazdasági megfontolásokat követő döntéshozók, ha az onkológiai gyógyszerek támogatásának szűkítésén is gondolkodnak, akkor ítéletet mondhatnak számos rákbetegen, rövidítve e döntéssel azt az élettartamot, amit ezek az orvosságok már eddig lehetővé tesznek.

Európai átlagban az egyes országok 150 eurót költenek a rákbetegek gyógyítására fejenként. Hazánkban ez az összeg alig haladja meg a 60 eurót. Ugyanez az összeg pl Norvégiában 260 euró, Hollandiában 160 euró, Szlovéniában 75 euró. Tehát európai viszonylatban nem költünk sokat a rákbetegek orvosságaira.

A gyógyszerkassza szűkítése sok veszéllyel jár és ezek a veszélyek életveszélyt is jelenthetnek. Nem lehet cél gazdasági megfontolások miatt emberek életét rövidíteni. A gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat. Kérem, gondoljanak ezekre is akkor, amikor a döntéseket előkészítik, vagy meghozzák ? kéri Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Lájkoljuk az onkológiai betegek zavartalan, hatékony ellátását! A kormány kilátásba helyezett mintegy százmilliárdos gyógyszerkassza-csökkentése a sajtóértesülések szerint nagyban érintheti a korszerű, de költséges rákellenes készítmények hozzáférhetőségét. Az egészségügy mai helyzetét nézve valljuk, hogy szükség van a racionalizálásra, költségcsökkentésre. Azonban a betegek érdekei azt kívánják, hogy ez a változás ne érintse az életmentő gyógyszerek finanszírozását, hanem egyéb, kevésbé hatékony területek átszervezésével optimalizálják a kiadásokat. Álljunk ki a rákbetegek gyógyulása mellett, és mindenki aki aggódik szeretteiért, barátaiért, önmagáért lájkolja az onkológiai betegek zavartalan, hatékony ellátását a facebookon is! ? javasolja az elnök.

Szóljon hozzá!