ZETApress

hírportál

Köszöntötték az ápolókat

Péntek délelőtt az Újvárosháza Dísztermében gyűltek a köztisztviselők és -alkalmazottak. Küldöttgyűlésükön Kiss Péter kancelláriaminiszter is részt vett. Elmondta, hogy további létszám- és bércsökkentések nem várhatók, sőt néhol emelni is fogják a foglalkoztatottak körét, megőrzik a fizetések értékállóságát. Vállalható életpályamodellt vázolt elénk.

A SOTE Nagyvárad téri Elméleti tömbjében egy órával később Székely Tamás köszöntötte az ápolókat. Az alig két hete kinevezett egészségügyi miniszter osztály- és intézetvezetőket jutalmazott az Ápolók napi ünnepségen. Beosztott még véletlenül sem akadt közöttük. Mindegyik kitüntetett főiskolát, vagy egyetemet végzett. Igaz, hogy több évtizede mindannyian a betegágy mellett kezdték, de ma már csak oktatják és irányítják beosztottjaikat. Nem ők viszik az ágytálat, nem ők mosdatják a betegeket, nem ők etetik a rászorulót. Vajon akik nap, mint nap ezt teszik, mikor kapnak végre méltó elismerést áldozatkészségükért, fáradozásukért?

A miniszter is szólt az ápolók megbecsüléséről. Ennek némiképp ellentmond, hogy manapság már osztályos főnővér is csak diplomával lehet valaki, míg a beosztott diplomás ápoló ugyanúgy ágytálat hord, mint nyolcosztályos kolléganője. A diploma értékét jobban meg kellene becsülni, s a mentőtisztihez hasonlóan a diplomás ápolókat is fel kéne hatalmazni némely orvosi tevékenység elvégzésére!

Szóljon hozzá!