ZETApress

hírportál

Apákat a játszóházba

Jövő vasárnap lesz a Gyermeknap. 113 ezer iskoláskorú és 87 ezer óvodáskorú hiperaktív gyermek több mint fele csonka családban nő fel. Általában, az őket egyedül ellátó édesanyák fokozott napi terhet és felelősséget viselnek, társadalmi elszigetelődésük kockázata magas. Ezzel párhuzamosan a teljes családokban élő hiperaktív gyermekek közel fele egymástól elhidegült, csak látszólag egymáshoz tartozó szüleikkel élnek együtt. Ez a családi állapot fokozza a gyermekek tüneteit és a családon belüli elszigetelődéseket.

Okok az elszigetelődésre és elmagányosodásra

A hiperaktív, figyelemhiányos, beilleszkedési-alkalmazkodási zavart mutató gyermekeket ?napi 25? órát kényszerül menedzselni a családjuk. A korai időszakban a szüleik nem kapják meg az elegendő és megfelelő szakmai és emberi segítséget. Érzelmi bizonytalanságban, megválaszolatlan kérdések káoszában, indokolatlan lelkiismeret furdalások közepette nevelik gyermekeiket. A szülök között növekvő feszültség eltávolítja a szülőpárt egymástól.

Az apák lépnek ki előbb ebből a lélekőrlő ?mókuskerékből?. Egyesek a válást, mások a különélést, még egyesek a napi 16-18 órás, vagy hétvégi munkába való menekülést választják. Társadalmi elszigetelődés és családon belüli elmagányosodás együtt járnak, a gyermekeiktől eltávolodó édesapák jellegzetesen gyakoriak, pedig a hiperaktív gyermekek tüneteinek csökkentéséhez elengedhetetlenül fontos az apai szerető-szigor, az édesanyák számára pedig a partner a mindennapok küzdelmében.

Megoldást kínálnak

Az apukákat is csatarendbe állítják hiperaktív gyermekeik érdekében. Az Eleven Team a gyermeknap alkalmából elindítja a havi, ingyenes játszóházait, ahol az apák és hiperaktív gyermekeik közös játékára teszik a hangsúlyt. Olyan speciális lehetőségeket és -játékokat biztosítanak az ingyenes játszóházban, ahol az eleven gyermekek optimális kapcsolatban és aktivitásban töltik majd az időt édesapjukkal és testvéreikkel, miközben az anyáknak ?csevegő klubbot? is kínálnak.

A közhasznú szervezet szakemberei jelenlétével biztosít ingyenes tanácsadást, babzsák relaxációt is, a trénereik játszani, és együtt pihenni tanítják a családokat, mert a hiperaktivitással kapcsolatos felvilágosítás és megoldásainak ismerete jelentheti a családi kapcsolatok pozitív változását eredményezi majd, így csökken a széthulló családok száma.

Az Eleven Team olyan szervezet, mely a hiperaktivitás/figyelemhiányos állapot terén pontos, részletes és korszerű szakmai tudással bír, a viselkedés problémák, alkalmazkodási nehézségek szakértői, ismerik azokat a kockázati tényezőket, melyek megnehezítik a gyermekek és testvéreik családi életét, kockáztatják a szüleik egyetértését. Olyan módszereket, technikákat alkalmaznak, melyek kiszolgálják az eleven, pörgős gyermekek igényeit és segítenek a szüleiknek is a családi élethelyzetekben.

Tíz hiperaktív gyermek közül hat él csonka családban. Május 23-án, pénteken délután 2-től este 6-ig ?apukás családi játszóházat? szerveznek az Eleven Team Tréningközpontban ? Budapesten a XIV. kerületi Stefánia út 61-ben ? ahol minden hiperaktivitásban érintett és érdeklődő család, apa és hiperaktív gyermeke díjtalanul vehet részt a gyermeknap keretében a speciális játszóházukban. Négy órán keresztül használhatják a tréningközpontjuk érdekes játékeszközeit, terápiás kutyusukat, Gordont és a relaxációra alkalmas óriás babzsákjaikat. Az alapítvány trénerei apukáknak és gyermekeiknek egyaránt élvezetes élményaktivitást kínálnak, miközben az édesanyáknak ?csevegő klubbot? kínálnak vagy éppen közös családi játékot.

Az Eleven Team Alapítványról

Magyarországon az eleven, figyelmetlen gyermekek és családjuk élettere drasztikusan leszűkült. Ezért az Eleven Team Alapítvány célja a családok életminőségének, körülményeinek javítása, társadalmi integrációjuk segítése többek között különböző programok megvalósításával. A szervezet szakemberei az ?Eleven Tudásháló? nevű szakmai módszer kidolgozásával és alkalmazásával megtanítják a gyermekeket és környezetüket arra, hogyan tudják a figyelem nehézségeiket a mindennapokban uralni, és akár csúcsteljesítményeket is elérni.

Különböző tréningek és szabadidős programok során feltérképezik és továbbfejlesztik a gyermek ?sikerteljesítményeit?, mert felnőttkorban ezekkel a képességekkel lesz a legnagyobb esélye a munkaerőpiacon való érvényesülésre. Az Eleven Team Alapítvány szakemberei folyamatosan tájékoztatják a figyelemhiányos-hiperaktív gyermekek családjait azokról az egyéni és társadalmi folyamatokról, következményekről vagy eredményekről, amelyek segíthetik őket a mindennapokban.

Szóljon hozzá!