ZETApress

hírportál

Hypertonia-nap Kőbányán

A világon jelenleg a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg. Magyarországon is így van ez, mégpedig a lakosság számához viszonyítva nagyobb mértékben, mint Európa nyugati államaiban. Az okok nagyon egyszerűek: nem törődünk egészségünk megőrzésével, keveset mozgunk, kalóriadúsan étkezünk és nem veszünk részt szűrővizsgálatokon.

Magyarországon a magas vérnyomás a leggyakoribb népbetegség, a felnőtt lakosság jelentős részét ? több mint hárommillió embert ? érinti. A magasvérnyomás-betegség nem megfelelő kezelés esetén olyan súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés vagy vesebetegség. Ez a kór okolható nagyjából minden nyolcadik hazai halálesetért, így egyáltalán nem közömbös a felismerése.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése nem kellő hatékonyságú, jellemző, hogy a veszélyeztetettek kockázati tényezőit ritkán, és jellemzően hosszú lappangási idő után ismerik csak fel. Ezen kívántak a Kőbányai Hypertonia Nap szervezői, a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, X. kerületi Kardiológiai és Hypertonia Szakrendelés munkatársai segíteni a Pataky Művelődési Házban.

A rendezvény azonban több szempontból is túlmutat egy ?szimpla? szűrésen. Egyfelől garantált a kifogástalan szakmai színvonal, amit a Magyar Hypertonia Társaság hivatalos támogatása is fémjelez, illetve a rendezvényen nem csak az érintetteknek, hanem az őket kezelő orvosoknak szóló szakmai továbbképző programra is sor kerül. Az előadásokat 12 és 16 óra között ingyenes szív- és érrendszeri vizsgálatok ? vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, koleszterinszűrés, testösszetétel analizálás ? kísérik, tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón.

Az előadók Dr. habil Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese és Dr. Szauder Ipoly, a X. kerületi Kardiológiai és Hypertonia Szakrendelés vezetője lesznek. Az előadások témái: Szív és Érrendszeri Nemzeti Program, a hipertonia betegség korszerű kezelése. A hypertoniás szívbetegség diagnózisa megelőzése és kezelése. A magas vérnyomás betegség természete, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelése. Az előadásokat kérdések és válaszok, azaz interaktív fórum követi.

Szóljon hozzá!