ZETApress

hírportál

Tartsuk mindig szem előtt!

Jön a tavasz, süt a nap, és egyre többet tartózkodunk a szabadban. Előkerülnek a kerékpárok, túrabakancsok és labdák. A mozgás formája és célja sokféle lehet, de sajnos a szemüveg egyformán korlátoz, hiszen a mozgás során leeshet vagy eltörhet, rosszabb esetben akár sérülést is okozhat viselőjének. Az egyik megoldást a ?láthatatlan szemüveg?, azaz a kontaktlencse jelenti, azonban a lencseviselőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk.

A kontaktlencse, ez a kis műanyag látásjavító eszköz lehetővé teszi, hogy hétköznapjaink szemüveg viselete nélkül teljenek, sőt ? adott esetben ? extrém körülmények között, vagy sportolás közben se kelljen lemondanunk az éleslátás élményéről. A lencseviselőknek azonban be kell tartaniuk néhány szigorú szabályt.

Napjaink kontaktlencséi között szinte minden élethelyzetre, vagy életstílushoz találhatunk megfelelő lencsét. Sokat éjszakázunk, hosszú ideig szeretnénk naponta viselni a lencsét? Itt vannak az úgynevezett ?lélegző?, szilikon alapú lencsék. Cilinderes szemüveget viselünk? Semmi baj, kaphatunk cilinderes kontaktlencsét. Csak alkalmanként szeretnénk lencsét használni? Ott vannak az egyszer használatos, napi lencsék. Esetleg baj van az olvasással? Kérhetünk közeli-távoli látást egyaránt biztosító progresszív kontaktlencsét.

Egy dologban azonban minden kontaktlencse azonos: viseletét alkalmassági vizsgálatnak kell megelőznie! Ezen kiszűrik a lencse viselését kizáró állapotokat (például a szemhéj, a könnyet termelő mirigyek, a szaruhártya, kötőhártya visszatérő gyulladásos betegségeit vagy anatómiai eltéréseit), ekkor határozza meg a szakember a kontaktlencse paramétereit és típusát is.

Bár sokféle fajtájú formájú és funkciójú lencse kapható, a lencse jellemzői (dioptria, görbület, átmérő) a szem méreteitől és a fénytörési hiba mértékétől függenek. Tehát mint ilyenek egyediek, miden szemnél különbözőek, ezért még szorult helyzetben se kérjünk kölcsön kontaktlencsét!

Ha nincs szükségünk szemüvegre, mindössze a szemünk színén kívánunk változtatni ? például a szemszínt megváltoztató, vagy a színét csak kiemelő, hangsúlyozó lencsékkel ? ebben az esetben is a dioptria nélküli, színes kontaktlencsék viseletét alkalmassági vizsgálat kell, hogy megelőzze.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésekről sem. Legalább félévente keressük fel a szemorvost vagy optometristát. Bár a korszerű lencsék viseletével, és a viseletre, ápolásra vonatkozó szabályok betartásával a lencse alkalmazása biztonságos, mégis előfordulhatnak olyan ? lencsehasználattal összefüggő ? elváltozások, amelyek korai felismerésével meg tudjuk előzni a súlyosabb szövődményeket.

Az első leggyakoribb hiba ? és mint ilyen a legtöbb probléma okozója ? a lencse túlhordása. Ez az eset a nyilvánvalóbb, hiszen időnként előfordul, hogy valaki a havonta cserélendő lencsét másfél-két hónapig is viseli. Ne tegye! Az idő múlásával a lencsék oxigénáteresztő pórusai eltömődnek, így a szem oxigénellátása csökken. Az oxigénhiányos állapotba kerülő szemben pedig megjelennek a csak mikroszkóppal látható ereződések az egyébként érmentes szaruhártyában.

A túlhordás másik, talán kevésbé ismert oka, amikor az ajánlott napi viselési időt lépik túl. Az általában ajánlott 10-12 órás viselet helyett ilyenkor gyakran 16-18 órán át van bent a lencse. Ilyen esetben a hagyományos lencsék helyett mindenképpen az ún. ?lélegző? szilikon-hidrogél alapú lencsék alkalmazása javasolt. Ezek a hagyományos lencsékhez képest akár 5-6-szor több oxigént engednek át magukon a szem számára, így a napi viseleti időt nem kell korlátozni.

Ezek a lencsék akár még alvás közben is fennhagyhatók, de a kontaktlencsével történő alvással vigyázzunk! Túl azon, hogy erre nem minden lencse alkalmas, nagy lehet az eltérés a viselők szemének oxigénigényében is. Csak abban az esetben aludjunk a lencsében, ha azt a szakember is jóváhagyta! Ehhez kapcsolódó adat, hogy egy 2006-os európai felmérés szerint a lencseviseletet feladók közel kétharmada (63 százaléka) számára elsődleges szempont a napközbeni, de különösen a napvégi kényelem illetve annak hiánya a kontaktlencse viseletében. Látható tehát, hogy az eszközről történő lemondás az ajánlott napi viselési idővel ? illetve annak feltehető túllépésével ? áll(hat) összefüggésben.

Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Látszerész Szövetség az OPTOEXPO 2008-as rendezvényén szakmai díjjal tüntette ki azt a kontaktlencsét, amely, új hármas hatású nedvesítő rendszerrel ? síkosít, nedvesít, felfrissít ? segíti a szem természetes állapotának kialakítását. Ez az első olyan lencse, melynél nedvesítő anyag szabadul fel a lencse alapanyagából a nap folyamán.

A mélyebb ismeretekre, vagy kézzel fogató tapasztalatra vágyókat pedig április 29-30-án, az Egészséged Napja című rendezvényen, a Corvinus Egyetem Fővám téri Aulájában ingyenes kontaktlencse-alkalmassági szűréssel, részletes tájékoztatással, valamint szakmai előadással is várják a szervezők.

Szóljon hozzá!