ZETApress

hírportál

Anyák napján kezdődik a Születés Hete

Az őszi rendezvényt követően az idei immár a hatodik év, amikor megrendezik azt az országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozatot, amely a hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, Anyák napján, a budapesti Aranytíz Művelődési Központban ingyenes nyitónappal kezdődik.

A május 4-től 11-ig tartó hét 49 településen több mint 900 eseményt ölel fel. Közel 400 előadó tart majd a szüléssel, születéssel kapcsolatos előadást, filmvetítést, kerekasztal-beszélgetést, műhelyt, bemutatót, író-olvasótalálkozót, kiállítást, és egyéb programot, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Születés Hete célja, hogy bárhol történjen is (kórházban, otthon vagy születésházban) a születés, ez a megismételhetetlen, meghatározó esemény, az a lehető legnagyobb mértékben háborítatlan legyen, megőrizve az emberi méltóságot, odafigyeléssel, gondoskodással történjen. A Születés Hete programjai segítenek abban, hogy a várandósság ideje ne szorongással, bizonytalansággal teli időszak legyen, hanem olyan értékes életszakasz, amely a leendő édesanyákat megerősíti nőiségükben, kisbabájukkal és a párjukkal való kapcsolatukat elmélyíti, s megadja a lehetőséget, hogy a szülést méltó módon, megrendítően szép kiteljesedésként élhessék át. A rendezvénysorozat azért jött létre, hogy a háborítatlan szülés hazai lehetőségei és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredmények minél több, szülés előtt álló nőhöz, családhoz és egészségügyi dolgozóhoz eljuthassanak.

Az idei Születés Hete jelmondata: Családdá születünk. Ez az üzenet, túl azon, hogy emlékezteti a látogatót a szülés-születés által hozott gyökeres változásra, utal arra is, hogy a rendezvénysorozat nem csupán szűkebb értelemben foglalkozik az emberi élet első, meghatározó élményével, de a programok között számtalan a szülés utáni időszakhoz, a szoptatáshoz, a gyermeknevelés kérdéseihez próbál segítséget nyújtani, miközben hangsúlyozza az apák, a nagyszülők, a család szerepének fontosságát.

A május 4-i nyitórendezvényen az Aranytízben többek között jelen lesznek az idei Születés hete ?arcai?, Nagy Judit, a Híradó jelenleg kismama műsorvezetője és férje, akik arról beszélnek, hogy az ő családdá születésüket hogyan segítette Békés Emőke dúla. A közönség május 4-e és 11-e között országosan több ismert személyiséggel ? pl. D. Tóth Kriszta, Azurák Csaba, Gerendás Péter, Ónodi Eszter, Krizsó Szilvia, Soma, Kútvölgyi Erzsébet ? és elismert szakemberrel ? pl. Dr. Raffai Jenő, Dr. Bálint Sándor, Dr. Ranschburg Jenő ? is találkozhat majd.

A Születés Hete hitvallása: ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen. A rendezvénysorozat csak egy hétig tart, de a segítségével egymásra találók között létrejött kapcsolat több hónapig, gyakran több évig. A kölcsönös támogatáson alapuló ismeretségek hálójától az új utak, szakmai műhelyek megismerésén át a többféle megközelítés egymás mellett élésének elfogadásáig sok olyan folyamat indul ezekben a napokban, ami az élet megkezdésének feltételeit javítja ? nyilatkozta Haas György, a Születés Hete alapítója. A hét összes programjáról weboldalukon tájékozódhatunk.

Szóljon hozzá!