ZETApress

hírportál

Díjazták az év dietetikusait

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) idén is rangos szakmai elismerésben részesítette az elmúlt év legeredményesebb táplálkozási szakembereit. Az ?Év Terápiás Dietetikusa? Gyurcsáné Kondrát Ilona lett, az ?Év Tudományos Dietetikusa? díjat Henter Izabella és Kovács Ildikó kapták, míg a 2007-es ?Év Élelmezésvezetője? díjat Gyuricza Ákos vehette át.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2005-ben alapította meg díjait azzal a céllal, hogy ösztönözze a szakmai fejlődést, valamint a dietetikusok csoportjának jobb megítélést és szélesebb körű ismertséget szerezzen. A különböző kategóriák jól mutatják, hogy számos területen nagy szükség van a szakmára, hiszen táplálkozási szakemberek dolgoznak kutatásokon, élelmiszeripari vállalatoknál, civil szervezeteknél, egészségügyi intézetek munkatársaként, terápiás szakemberként és tanácsadó vállalkozóként is. A díjazottak kiválasztásában többek között szerepet játszott a jelölt tudományos életben és szakmai fórumokon való aktív részvétele, kiemelkedő publikációs tevékenysége vagy más szakemberekkel való sikeres együttműködése. A kritériumok teljesítése esetén egy dietetikust akár mind a három díjra javasolni lehetett.

A Szövetség dietetikus tagjai jelölhették tetszés szerint akár mind a három díjra a Szövetség egy dietetikus tagját, illetve önmagukat. A jelölttel való közvetlen munkakapcsolat nem volt feltétele a jelölésnek. A szavazásra jelöltek dolgozhattak terápiás dietetikusként, élelmezésvezetőként, cégeknél, szervezeteknél, illetve lehetnek civil területen, vállalkozóként. A szavazóbizottság egyszerű szavazattöbbség alapján hozta meg döntését.

Az ?Év Terápiás Dietetikusa? címet Gyurcsáné Kondrát Ilona kapta, aki az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet vezető dietetikusa, az MDOSZ Ellenőrző Bizottságának vezetője. Szakterülete a diabétesz (cukorbetegség), a témában 1998-ban adta ki első könyvét, amit több, más kiadvány is követett. Legutóbb az egészséges fogyókúra és a daganatos betegek étrendje témakörben publikált. Rendszeresen ír magazinokba és tart tanácsadásokat, előadásokat, dietetikát oktat, és ötödik éve végez rizikószűréseket.

Henter Izabella és Kovács Ildikó megosztva vehették át az ?Év Tudományos Dietetikusa? díjat, mindketten több mint 20 éve dolgoznak ezen a pályán. Henter Izabella ? aki 2002-ben egészségügyi menedzser végzettséget szerzett ? a közelmúltban aktívan részt vett a kórházélelmezés javítását célzó intézkedések előkészítésében. Több road-show-n tartott előadást és számos alkalommal kezdeményezte felmérések készítését a szakma megismertetése érdekében. Tagja az Ápolási Szakmai Kollégiumnak, valamint A DIET TEA English Speaking Club ? előadással egybekötött, informális angol nyelvi teadélután-sorozat ? ötletgazdája, szervezője, előadója és aktív részvevője. Receptfüzet és táplálkozási ajánlás szerzőjeként hozzájárult a Magyar Rákellenes Liga ?Mert hiszem, hogy van holnap? 2007-es kampányához a helyes életmód szerepének hangsúlyozásával.

Kovács Ildikó megalakulása óta tagja az MDOSZ-nek, emellett 15 éve vállalkozó. Főszerkesztője a dietetikusok lapjának, az Új Diétának, de más folyóiratokban is publikált. Az ?Egyetemisták Egészséges Táplálkozásért? (EGYET) Program és a ?Nők testképe, önértékelése és elégedettsége életmódjával? kutatás vezetője volt 2007-ben. Szakterülete a táplálkozási prevenció, a lapkiadás és szerkesztés, valamint az internetes kommunikáció. Az elmúlt évben továbbképzést szervezett ?Diabétesz 2007 ? életmód és kezelés? címmel, emellett aktívan részt vett a Sz.É.P. szűrőprogramokon, a Civil Szigeten és számos más egészségnapon.

A 2007-es ?Év Élelmezésvezetője? Gyuricza Ákos 11 éve dietetikus és élelmezésvezető. Jelenleg vállalkozó, fő tevékenységként élelmiszer-biztonsági (HACCP) rendszerek dokumentációjával és felülvizsgálatával foglalkozik. Közreműködött a lisztérzékenyek életminőségét javító jogszabálytervezet előkészítésében, 2007-ben legjelentősebb munkája a betegélelmezés javítását célzó kormányrendelet előkészítése volt. Az MDOSZ kérésére számos újságírói megkeresésre válaszolt az élelmezési norma, a gyermekek, valamint a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatban.

Szóljon hozzá!