ZETApress

hírportál

Újdonságok az e-Kommunikációs rendszerben

A Magyar Diabetes Társaság 2004. novemberben indította el első On-line kongresszusi regisztrációs és előadás bejelentő, absztrakt beküldő rendszerét. Idei, XIX. Kongresszusuk már az 5-ik olyan rendezvény, melynek szervezése kizárólag Interneten történik (a számlaleveleket kivéve minden kommunikáció elektronikusan folyik), ez Magyarországon egyedi az orvos-szakmai társaságok között. Az évekkel ezelőtti kezdeti problémák után nagy örömünkre szolgált, hogy idén ez már a résztvevők számára minimális nehézséggel járt.

On-line kongresszusi regisztráció és MDT Média Café

A kongresszus helyszínén a Társaság Média Cafét működtet, ahol egy közös, 35 m2 alapterületű, valódi Internet kávézót idéző standon jelenik meg az MDT nyomtatott (Diabetologia Hungarica) és elektronikus médiuma, valamint a Diabetes páciens újság. A standon a résztvevők megismerhetik legújabb elektronikus szolgáltatásaink, átvehetik a folyóirat legfrissebb számait, és természetesen szabadon Internetezhetnek, e-mailezhetnek.

A kongresszus eseményeiről, az elhangzó előadásokról folyamatosan közlünk tudósításokat, beszámolókat és fényképgalériákat a Web-rendszerben és rendezvény információs oldalán.

Cukorbeteg Szakellátóhely Nyilvántartás naprakész adatokkal

2004 őszén a Társaság Vezetősége elhatározta a Cukorbeteg Szakellátóhelyek Elektronikus Nyilvántartó Rendszerének bevezetését, mellyel megkezdődött az e-kommunikációs rendszer ?szakmai? szolgáltatásainak fejlesztése. A Szakellátóhely Nyilvántartó Rendszer a Magyarországon működő ellátóhelyek akkreditációját és nyilvántartását (valamennyi munkatárs adatait beleértve) egy eddig példátlan, teljesen papírmentes, Internet alapú megoldással teszi lehetővé. A tárolt adatok módosítására a munkatársaknak bármikor lehetőségük van a Web-rendszerben, azonban évente egyszer kötelező azok megújítása a szakellátóhely-vezetők számára.

Az adatok ? a folyamatosan változó környezet ellenére ? állandóan naprakészek, a legutóbbi frissítés 2007 decemberében történt. Jelenleg 181 akkreditált, ill. ideiglenesen akkreditált ellátóhely szerepel a rendszerben közel 1300 munkatárssal.

Távoktatási program a folyamatos tanulásért

2006 őszén elindítottuk kreditpontszerző Távoktatási Programunkat, mely az MDT Oktatási, Minősítő és Koordinációs Bizottsága szervezésében folyik. A program keretében párhuzamosan több kurzus elérhető, melyek között megtalálható a diabetes témakörében általános, átfogó ismereteket, illetve egyes speciális területekkel kapcsolatos speciális tudást nyújtó tanfolyam is. Az On-line tesztkitöltés során megfelelő eredményt elérő résztvevők az országos szakorvos-továbbképzésben elismert, illetve az ?MDT Diabetológus Orvosa? minősítés megszerzéséhez szükséges kreditpontokat is szerezhetnek. Az idei kurzusok április végétől válnak elérhetővé és december végéig bármikor teljesíthetők.

gluco.NET ? gondozást segítő On-line vércukornapló

2006-ban világviszonylatban is egyedülállónak számító orvosi informatikai fejlesztést indítottunk el gluco.NET néven. A rendszerrel egy országos vércukor-adatbázis és egy erre épülő On-line cukorbeteg-gondozást támogató rendszer alapjait rakjuk le.

A gluco.NET első változatának technikai tesztüzeme 30 szakember és közel 150 beteg bevonásával a tavaly október és idén március közötti időszakban sikeresen megtörtént. Az eredmények a 77 Elektronika Kft. kongresszusi szimpóziumán kerülnek bejelentésre.

Diabetes Publikációs Adatbázis

Jelen kongresszuson indítja el a Magyar Diabetes Társaság legújabb elektronikus szolgáltatását, melynek célja az MDT tagjai által jegyzett szakmai publikációk hiteles, naprakész gyűjteményének összeállítása a PubMed adatbázis, a Diabetologia Hungarica és önállóan felvitt források alapján.

A rendszer működése nagyon egyszerű, az elérhető adatbázisokból kiválasztásra és felsorolásra kerülnek a vélhetően adott szerző által írt publikációk, melyek közül a tag a Web-rendszerbe történt személyes bejelentkezést követően ki tudja választani azokat, melyeket valóban ő készített. Így egy olyan komplex szakmai tudásbázis jön létre, mely összegyűjti az MDT tagok tudományos munkáit, és melyben szerzők, címek, kulcsszavak alapján tetszőleges keresések indíthatók.

Szóljon hozzá!