ZETApress

hírportál

Látványos és pontos mérés Budapesten!

Hétfőtől vasárnapig a Magyar Kerékpáros Klub vendégeként Budapesten tartózkodik a VECTOR csapata, hogy a nemzetközi méréssorozat részeként a magyar lakosság is pontos képet kaphasson a budapesti levegő porszennyezésének mértékéről, tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

A Holland Kerékpáros Szövetség kezdeményezésére, nemzetközi összefogás eredményeként jött létre az Unió által finanszírozott VECTOR (Visualisation of the Exposure of Cyclists to Traffic On Roads ? A kerékpárosokra ható, gépjárművek okozta porszennyezés képi és grafikus ábrázolása) program tavaly januárban. A holland, német, litván és magyar résztvevők célja látványos, közérthető bemutatása annak, hogyan és milyen mértékben hat a kerékpárosokra, valamint a közlekedés összes résztvevőjére a gépjárművek által kibocsájtott mikroporszemcse a különféle közlekedési helyzetekben.

A Magyar Kerékpárosklub ? a programban résztvevő nemzetközi szervezetekhez hasonlóan ? komoly felelősséget érez a környezet iránt. Munkájuk nem csupán arra korlátozódik, hogy megteremtse a kerékpáros közlekedés feltételeit. Munkatársai azért dolgoznak, hogy bebizonyítsák, a kerékpározás arányának növelése pozitív hatással van környezetünkre, s talán az egyik legfontosabb lépést jelenti a fenntartható városi közlekedés létrejötte felé. A levegő szennyezettsége ? amint azzal nap, mint nap szembesülünk mindannyian ? jelenti az egyik legsúlyosabb problémát a városokban élők számára.

Mekkora is valójában a városban a porszennyezés?

A VECTOR program résztvevői kidolgoztak egy különleges eljárást, melyet elsőként 2007. szeptemberében Utrechben, majd ugyanez év októberében Hamburgban mutattak be a nagyközönségnek. A PIMEX (Picture Mix Exposure Measurement) a mikorporszemcsék grafikonos mérési eredményeit kombinálja képekkel, azaz a kerékpárost követhetjük a különféle közlekedési helyzetekben, miközben a műszer jelzi az aktuális mikroporszemcse szintet. E méréssorozat része a budapesti esemény, melyre április 14-től 20-ig kerül sor a Magyar Kerékpárosklub szervezésében.

A Vector méréssorozat célja nem csupán az, hogy látványos bemutatóval sokkolja a nagyközönséget. A széleskörű nyilvánosság bevonásával megfelelő súlyt kíván adni az egész társadalmat érintő problémának. Célzott közlekedési intézkedésekkel ugyanis lehetőség nyílna arra, hogy a mikroporszemcsék mennyisége, illetve károsító hatása jelentősen csökkenjen. A Vector eredményei útmutatóul szolgálhatnak az ország irányítói, döntéshozói, illetve a közlekedési infrastruktúra tervezői számára ahhoz, hogy a gyakorlatban milyen módon lehet szembeszállni a fenyegető problémával a sebesség csökkentésétől a különféle szűrőeszközök használatáig.

A Magyar Kerékpárosklub 2002-ben alakult civil szervezet, mely mára már több száz taggal rendelkezik országszerte. Fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában. Az érdekképviseleti, érdekvédelmi tevékenység mellett széleskörű szolgáltatásokat nyújt a tagság részére. Munkáját nemcsak hazánkban, hanem az Európai Kerékpáros Szövetségben (ECF) is elismerik.

Szóljon hozzá!