ZETApress

hírportál

Opticnet Szemléletjavító Szalon

Tegnap, április 15-én Szemléletjavító Szalont nyitott Budapesten a magyar optikusokat tömörítő Opticnet. A néhány órás akció keretében a Kézenfogva Alapítvány száz értelmi és halmozottan fogyatékos pártfogoltja festett képeket az egyesüléstől adományként kapott szemüvegében. A megmozdulással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jobban elfogadjuk a fogyatékkal élő embereket és a megváltozott munkaképességű társainkat. Az Opticnet partnerei országszerte mintegy tízmillió forint értékben adományoztak szemüveget a rászorulóknak.

A fogyatékos embereket még ma is nehezen fogadja be a társadalom. Téves elképzeléseink vannak a képességeikről. Sok egészséges embernek az is problémát jelent, hogy nem tudja: mit tehet azért, hogy a rászorulók ne elszigetelten éljenek. A magyar optikusokat tömörítő Opticnet jótékonysági akciójával nekik szeretne példát mutatni: saját erejéhez mérten bárki tehet a fogyatékosok elfogadásáért.

Villámalkotások a fogyatékosság jobb optikájáért

Az egyesülés országszerte közel tízmillió forint értékben adományozott szemüveget a rászorulóknak. Az ötszáz szemüvegkeretet és a szemüveg elkészítéséhez szükséges vizsgálatokat az Opticnet tagok az ország különböző pontjain, az általuk kiválasztott szervezetnek ajánlották fel, melyek között nyugdíjas otthonok, kisegítő intézmények egyaránt megtalálhatóak. Az ezer szemüveglencse a Hoya Lens Hungary Zrt. adománya.

A látást javító adománnyal egy időben az Opticnet felhívást intézett a magyar lakossághoz: tanulják meg másképp látni a fogyatékkal élő embereket. Ennek érdekében rekordkísérletbe illő művészeti eseményt szerveztek Szemléletjavító Szalon címmel. Az eseményen vehette át a Kézenfogva Alapítvány száz értelmi és halmozottan fogyatékos fiatal pártfogoltja az új szemüvegét. A fiatalok az adományként kapott szemüvegben villámalkotásokat készítenek. A képeiken keresztül szeretnék megértetni a nem fogyatékos emberekkel, hogy ők is alkotni, a szépet meglátni képes emberek. Az alkotásokból kiállítást nyílik május elsején Budapesten az ?56-osok terén, a volt Felvonulási téren a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el kampányának nyitó rendezvényén Ha az én szemüvegemmel látnál… címmel.

Félelmeink és előítéleteink miatt szigetelődnek el sérült embertársaink. A fogyatékos emberek sokszor halmozottan hátrányos helyzetűek, többüknek látási problémáik is vannak, mely még inkább nehezíti társadalmi integrációjukat. A felismerést tett követte: országos jótékonysági akciót hirdettünk, és életre hívtuk a Szemléletjavító Szalont. Az adományozott szervezetek visszajelzéséből ítélve, már nem voltunk eredménytelenek ? mondta Bácskai László az Opticnet Hungary Egyesülés vezetője.

Kalmár Judit a Kézenfogva Alapítvány program koordinátora hozzáfűzte még, hogy alapítványuk az értelmi fogyatékos és az egészséges emberek párbeszédét szeretné elősegíteni. Ezért örömmel fogadták az Opticnet kezdeményezését, hiszen akciójuk által egy lépést megint tehettünk a tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletek és a félelem által kialakult társadalmi tényezők megváltoztatásához, a sérült embertársaink elfogadásáért.

Szóljon hozzá!