ZETApress

hírportál

Ne légy a cigaretta rabja!

Megtudhatja hány éves a tüdeje, ha eljön egy ingyenes szűrővizsgálatra a Zrínyi utcai Duna Palotába április 25-én, jövő pénteken! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napot tart a leszokni vágyóknak délelőtt fél 10-től délután 3 óráig.

Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor csak akarja, s ezzel odázza el ezt a nehéz döntést? Jobban jár, ha rá sem szokik. Ha mégis, érdemes tudatosítani magában, hogy a dohányzás szenvedélybetegség, amelyről egy ponton túl már alig vagy csak minimális eséllyel tudunk leszokni saját elhatározásunkból! A leghatározottabban a cigaretta eldobására ? illetve arra, hogy kézbe se vegye ?, szólítja fel a részvevőket az egészséges életmódot propagáló civil szervezet a Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó. A káros szenvedély egyre jobban terjed nemcsak a felnőttek, hanem a középiskolások körében is. Mit tehetünk ellene? Hogyan előzhetjük meg? Milyen lehetőségei vannak a szülőnek, és milyenek az orvosnak?

Tenni pedig azért kell, mert a dohányzás nemcsak tüdőrákot, hanem szív- és érrendszeri betegségeket is okoz. A családtervezés előtt álló fiatalok figyelmét nem lehet elégszer felhívni a dohányzás magzatkárosító hatására. Fekete tüdő, amputált láb, koraszülött csecsemő. Az elfüstölt bűzrudacskákkal legalább 25 betegség hozható összefüggésbe, ráadásul a rendszeres dohányzás növeli a korai halálozás kockázatát, 20-25 évvel rövidíti meg a dohányos élettartamát. Magyarországon sajnos minden harmadik felnőtt dohányzik: a férfiak 41 százaléka a nők 26 százaléka, a népesség 65 százaléka pedig folyamatosan passzív dohányzásnak van kitéve, becslések szerint napi 270 percet tölt olyan légtérben, ahol mások füstjét kényszerül szívni.

Ma nálunk három és félmillió ember fújja, hat és félmillió pedig szívja a dohányfüstöt. Hazánkban évente 28 ezer ember hal meg dohányzás következtében. A magyar férfiak tüdőrák-halálozásában világelsők vagyunk, a női tüdőrák-halálozásban miénk az európai második hely. Az első világháborúban nyolcmillió ember veszített életét 1914. és ?18. között. Kétmillió ember évente! A nagy világégést az áldozatok számát tekintve felülmúlja a szelíd szenvedély. Évi ötmillió haláleset bizonyítottan a dohányzás miatt következik be, azaz minden hatodik másodpercben meghal valaki a cigarettáért. Nem véletlenül nevezi az Egészségügyi Világszervezet a dohányzást a XXI. század pestisének Rendezvényük segíteni próbál fiatalnak és idősebbnek abban, hogyan tegye jobbá, hosszabbá, egészségesebbé életét.

A nyílt napon tippeket kapunk a megelőzésre, beszámolót hallunk a leszokást segítő módszerekről, készítményekről, a hangsúlyt tehát a leszokás támogatására és a prevencióra teszik. Célközönségük a dohányosok, családjaik, a középiskolások, a kismamák illetve a hipertóniás, érszűkületes, szélütéses, szívinfarktusos betegcsoportok és hozzátartozóik. A belépés természetesen ingyenes, de a cél nem csupán a jelenlévő néhány száz emberhez, hanem a támogató médiumokon keresztül további tízezrekhez eljuttatni üzeneteiket. Olyan tájékoztató, ismeretterjesztő anyagot szeretnének összeállítani honlapjaikon, DVD felvételen és füzet formájában, amely segítséget jelent a betegeknek és a potenciális betegeknek jó életminőségben elviselni az évek múlását.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Abba Celebrity Gossip | Ne légy a cigaretta rabja!

Szóljon hozzá!