ZETApress

hírportál

Guruk az Akadémián

Nagy guruk pszichológiai tanításai Budapesten, az Integrál Akadémián. Korábban már bemutattuk decemberi díszvendégüket, Devalon Long Time Travelling Small Legs-t, eredeti indián nevén: Mis-Sum-AHK-Kum-Ka-t.

Az észak-amerikai Pikunni Fekete Láb-törzshöz tartozó indián orvosságos emberről, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett Szeretetláng koncertről decemberben írtunk, s idén is folytatódnak az érdekes programok ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Az Integrál Akadémián, a Corvinus Egyetem 304/A-B termében a Ménesi út 5-ben, január 9-én, vasárnap 16-tól 18 óráig a világhírű XX. századi indiai szent, Ramana Maharishi pszichológiai tanításait megidéző előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A program különlegessége, hogy az előadó, Vörös Ákos spirituális tanító attól a szintén megvilágosodottnak tartott Papajitól szerezte ismereteit Indiában, akit maga a nagymester tanított.

A szinte utolsó klasszikus bölcs a mai nyugati ember számára is követendő mintát adott: megvilágosodottként nem vonult el a világtól, hanem évtizedekig élt tovább tevékenyen. Magatartásával új ideált teremtett: ? Éld úgy a hétköznapi, cselekvő életedet, hogy közben megtaláltad az igazi önmagad! ? E tanítás mélységeit ismerhetik meg az érdeklődők a napi jeggyel is látogatható előadáson.

Mi vár ránk 2011-ben az asztrológia szerint? Megtudható Laár Andrástól ugyancsak az Integrál Akadémián január 18-án 19-20 óráig. Jegyek korlátozott számban erre a találkozásra is kaphatók. Bővebb információk idekattintva olvashatók.

Az Integrál Akadémia hazánk egyik kiemelkedő emberismereti képzőhelye, mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren. Az integrál személetet Gánti Bence integrál szemléletű klinikai szakpszichológus, a keleti tanok ismerője, kommunikációs- és személyiségfejlesztő tréner honosította meg Magyarországon az elmúlt 10 évben. Az Integrál Akadémia képzése, az Integrál Pszichológia szak 2006 óta működik hazánkban, az Integrál Akadémia szervezeti kerete pedig 2009. február óta, jelenleg 120 hallgatóval.

Néhány szó az integrál szemléletről

A kortárs Ken Wilbertől, a világhírű amerikai filozófustól származik, melynek lényege, hogy szakértői módon ötvözi a mostanáig felhalmozott nyugati pszichológiai, pszichoterápiás és ezen át a személyiségfejlesztési és kommunikációs ismereteket a többi társtudománnyal, valamint a keleti tanok lélektanával. Az integrál szemlélet olyan globális lélektant, mindent felölelő átfogó térképet hozott létre, amely tudományos igényességgel illeszti össze a fő lélektani irányzatok használható magját, melyek a Földön a különféle kultúrákban és korokban létrejöttek.

Az integrál szemlélet felismerte, hogy a XXI. század globális korában már nem az a kérdés, melyik kultúra a felsőbbrendű és elfogadható, és melyik a primitív és elvetendő, hanem, hogy minden egyes kultúra fontos ismereteket hordoz az emberi lélek és szellem működéséről, és az ember lelki működésének a teljes spektrumát csak ezek integrációjával kapjuk meg. Így az integrál szemlélet éppúgy összeszövi a pszichoanalízis, a kognitív pszichológia, az NLP, a humanisztikus- és transzperszonális pszichológia ismereteit, mint a buddhizmus, a jóga, a szúfizmus, a keresztény misztika, vagy a bennszülött törzsi világ ismereteit.

Túllép az irányzatok és kultúrák megosztottságán és azok egységét teremti meg. Az integrál szemléleti modell, mint az egyik legizgalmasabb új gondolkodási mozgalom közel 20 éve született az Egyesült Államokban, és azóta alkalmazzák nemcsak a pszichológia, hanem a menedzsment, az Üzleti élet, a coaching, a gyógyászat, az ökológia területén és még számos más helyen is.

Szóljon hozzá!