ZETApress

hírportál

Stresszes reggelek?

Kisgyermekes anyukáknak olykor igazi kihívás a reggeli készülődés. A TNS a reggeli stresszről készített kutatást a kisgyermekes családok körében. Az idén szeptemberben végzett felmérés rámutatott, hogy ezekben a családokban gyakran komoly feszültségek között zajlik a reggeli készülődés.

A válaszadó anyukák közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban. ? Jó reggelt, bogaram, vár az ovi és a barátok. Ne a kis ruhádat vedd fel, mert hideg van! Tegnap kikészítettük a kantáros nacit. Nyomás fogat mosni! Gyere kincsem, mert elkésünk! Nem, most nem tudok neked mesélni, majd délután? ? Ilyen és ehhez hasonló mondatok ismerősen csengenek szinte minden kisgyermekes otthonban. Ezt támasztja alá a TNS frissen végzett kutatása is, a reggeli stresszről.

A reggeli feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. Természetesen a jelenség sokkal inkább jellemző a nagyvárosi családokra. A rohanó világban a szülők attitűdje beágyazódik a gyerekek mindennapjaiba is?

Dr. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. ? Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák azt, amit otthon látnak ? teszi hozzá az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa.

A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot, ami természetesen mindennapi jól-létük egyik alappillére. A stressz, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya. Rutinok nélkül a mindennapok minden egyes alapvető mozzanata (mikor, hol mosunk fogat, hol esszük meg a reggelit, hánykor kelünk) megkérdőjelezhető, mind-mind alku tárgyát képezi nap mint nap. Ezzel rengeteg idő, energia megy el feleslegesen. A bizonytalanság, az alku helyzet pedig a konfliktusok végeláthatatlan forrása.

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat. A válaszadók 63%-a említette spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, míg 69%-uk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente. Mik okoznak problémákat az öltözködéssel kapcsolatban? A kisgyermek nem akar elkezdeni felöltözni, öltözködés helyett inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit anyukája készített ki neki? Harmadik leggyakoribb esetnek a válaszadók az időben elindulás problematikáját említették.

A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő, legtöbb esetben az anyuka választ. A több kisgyermekes családokban a reggeli stressz nyilvánvalóan azért is fokozattan jellemző, hiszen az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

Az anyukák gyakran inkább felöltöztetik a gyereket, ahelyett, hogy valamilyen módon rávennék őket az önálló öltözködésre. Milyen trükköket vethetnek be az édesanyák a reggeli öltözködés körüli feszültség elkerülésére? Például előző este közösen kiválaszthatják a másnapi ruhákat, öltözködési versenyt vetnek be, felajánlják a kicsiknek, hogy ha gyorsan elkészül, a kedvenc ruhájában mehet el aznap, ösztönző, dicsérő szavakkal próbálják elérni a gyorsabb és hatékonyabb készülődést. A kérdés az, hogy mindezekre szánnak-e illetve tudnak-e elegendő időt szánni reggel a szülők.

A pszichológus szerint a reggeli készülődéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy legyen rutinszerű. A gyermek aludjon eleget, és ne az utolsó pillanatban keljen fel. Mindig van egy-egy váratlan esemény. Minél több dolgot készítsünk elő előző este. A pszichológus ? aki maga is két kisgyermek anyukája ? különböző trükköket vet be: felajánl a gyerekeknek előző este 2 vagy 3 alternatívát, amiből a kicsik választhatják ki, hogy másnap mit szeretnének viselni.

Az öltözködési procedúrát meggyorsíthatjuk azzal, ha a gyerek számára minden nap valami apró, de vonzó tevékenységet helyezünk kilátásba, ha időben elkészül. Az idő múlása azonban a gyermek számára is követhető kell, hogy legyen. ? Mutassuk meg az órán, hogy addig kell elkészülnie, amíg egy adott helyre érkezik a mutató, vagy kisebbeknél használjunk homokórát ? javasolja Dr. Futó Judit. Mennyivel könnyebb lenne, ha gyermekeink örömüket lelnék az öltözködésben és játékos formában, rövid idő alatt, maguktól öltözködnének minden reggel! Így ezek a percek is örömteli pillanatokká válhatnának a család számára ? tudtuk meg Baji Évától.

Szóljon hozzá!