ZETApress

hírportál

A legszebb Karácsony

Sikeresen túl van a műtéti beavatkozáson, s a Karácsonyt már otthon tölti a múlt pénteken megoperált kislány, a hároméves nagyváradi Budai Zsófia ? tudtuk meg Holub Katitól.

Idén tavasszal Pálfi Boróka szívműtétjével, a Rotary Magyarország támogatásával indult a Gift of Life (Adjunk életet ajándékba!) háromoldalú jószolgálati együttműködés. Kercsmár András, a Rotary Magyarország kormányzója csütörtökön, az operáció előtt meglátogatta a kórházban a kislányt és a családot.

A terhesség kilenc hónapja alatt dolgoztam és szülés után is vissza kellett mennem, mert különben elvesztettem volna az állásom. Debrecenben derült ki, hogy nagy baj van. Azt mondta az orvos, tegyem rá a kezem a gyermek hátára! ? Érzi, hogy zakatol? Valóban, vergődött a gyermekem szíve. Állást változtattunk, saját céget alapítottunk, hogy többet tudjunk foglalkozni a gyerekkel. Így sem jött össze a pénz a műtétre. Hihetetlenül nagy ajándék számunkra, hogy Önök, a Rotary tagjai segítenek. Olyan esélyt adnak nekünk egy boldog életre, amit nem is reméltünk. Köszönjük, nagyon köszönjük! ? hálálkodott Zsófika édesanyja.

Zsófia műtéti költségeihez félmillió forinttal járult hozzá Für Anikó és a Hrutka Róbert Zenekar közelmúltban nagy sikerű jótékonysági koncertje, amelyet a Rotary Klub Budapest Tabán szervezett. A harmadik műtét finanszírozását a budavári Hiltonban január 8-án megrendezendő Európai Rotary Kormányzók Első Báljának belépőjegyei segítik.

Adjunk életet ajándékba-program

Világszínvonalú gyermek szívsebészeti klinikánk, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány vezető szakembereinek a közreműködésével háromoldalú megállapodás született 2010 elején a Rotary Magyarország csatlakozásáról a Gift of Life nemzetközi programjához, amely felkutatva őket, finanszírozza a szívbetegséggel született, Magyarország határain túlról hazánkba szívsebészeti ellátásra érkező gyermekek gyógyulását.

A jószolgálati együttműködésben az Alapítvány a kezelést igénylő betegek előszűrését és a Kardiológiai Intézetbe irányítását, míg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a betegek gyermek-kardiológiai és gyermek-szívsebészeti ellátását vállalja, a Rotary Magyarország pedig biztosítja mindehhez az anyagi fedezetet.

A tíz éve működő Gyermekszív-központ ma minden olyan beavatkozás elvégzésére képes, amire Európa nagy gyermekszív-centrumai vállalkoznak, és az eredmények is európai színvonalúak. A Gift of Life-nak vannak magyar vonatkozású előzményei: 1991?94 között a Rotary International támogatásával az RC New Jersey és az RC Budapest 40 rendkívül súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban.

A GoL program szerves részeként 2011-ben elkezdik a román gyermek-háziorvosok továbbképzését. Első fázis: felismerni a korai szívfejlődési-rendellenességet, a pontos diagnózis meghatározása. Ezt az oktatási szakaszt ? a gyermekgyógyászati konferencia keretében ? a nagyváradi klinikán szervezik a magyar szakemberek. A teszt vizsgát követően a határon túl tevékenykedő orvosok Budapesten, az Országos Kardiológiai Intézetben kapnak majd néhány hetes gyakorlati képzést ? műtétek bemutatásával.

Zsófika szívrendellenességéről

A ductus arteriosus, vagy Botallo vezeték a nagy-vérkört és a tüdőben lévő kis-vérkört köti össze. A méhen belüli életben a magzat nem lélegzik, a tüdőben nem történik gázcsere. A magzat vére a méhen belüli életben nyitott Botallo vezetéken keresztül elkerüli a tüdőt, rajta keresztül a vér a tüdőverőérből közvetlenül a nagy-vérkör fő verőerébe, az aortába jut. Megszületés után alapjaiban változik meg a keringés, légzés. Kinyílnak a tüdő erei, beléjük áramlik a vér, az addig nyitott ductus arteriosus pedig záródik a változó nyomásoknak megfelelően. Előfordul ? elsősorban kissúlyú koraszülöttekben ?, hogy a Botallo vezeték nem záródik. Ez számos problémát okozhat, mivel a kis-vérkörben lévő vérnyomást jelentősen meghaladó nagy-vérköri nyomás következtében a ductuson keresztül a vér eláraszthatja tüdőt.

Légzési elégtelenség, keringési problémák jelentkezhetnek, a szervek oxigén ellátottsága romolhat annak minden következményével. Ezért ilyen esetekben a Botallo vezetéket zárni kell. Ez első lépésben gyógyszeres úton történik. Ha ez a próbálkozás eredménytelen, vagy a koraszülött valamely egyéb betegsége miatt nem alkalmazható, akkor jön szóba a műtéti lekötés. Annak eldöntése, hogy indokolt-e a műtét, az újszülött-gyógyászok feladata. Ha a gyermek még mindig légzéstámogatást igényel amellett szól, hogy indokolt lehet a műtét elvégzése, bár több adatot is figyelembe kell venni ezenkívül, elsősorban a szív ultrahangos vizsgálatát. Másfél hónapos korban már nem nagy az esély a ductus záródására.

Pálfi Borókáról

Borka nagyon jól van, ügyes iskolás. Szeptember közepén voltunk a féléves kontroll vizsgálaton a Kardiológiai intézetben. Majd csak egy év múlva megyünk újra. Nagyon jók az eredményei, a szív mérete is helyreállt, kisebbedett az előző növekedéshez képest ? mondta Pálfi Noémi, Boróka édesanyja.

A Rotary

A világ egyik legnagyobb civilszervezete, 200 ország 34 ezer klubjában több mint 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. Tagjai a társadalom és a gazdasági élet minden területét képviselik. Nemzetközi szinten végzett elkötelezettsége a gyermekbénulás, az analfabetizmus elleni harc, s a tiszta víz, az oktatás és az egészségügy minden ember számára elérhető minimális feltételeiért folytatott küzdelem. Kiemelt feladata az egyes országokban ? a nemzeti projekteken túl – a klubok közvetlen környezetében élő támogatásra szoruló társadalmi rétegek sorsának figyelemmel kísérése, segítése. A Rotary Magyarország 2007. július elsejétől önálló District, 45 klubban 1044 fő vállal jószolgálati feladatokat.

Szóljon hozzá!