ZETApress

hírportál

Horváth Ágnes a Születés Hetén

A napokban dőlt el, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elvállalta a Születés Hete fővédnökségét. Az idei immár a hatodik év, hogy megrendezik az országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozatot, mely a hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, Anyák Napján a budapesti Aranytíz Művelődési Központban ingyenes nyitónappal kezdődik, melyen a miniszter asszony is részt vesz. A május 4-étől 11-éig tartó hét a tervek szerint 49 településen több mint 900 eseményt ölel majd fel.

A Születés Hete programjai segítenek abban, hogy a várandósság ideje ne szorongással, bizonytalansággal teljen, hanem olyan értékes életszakasz legyen, mely a leendő édesanyákat megerősíti nőiségükben, kisbabájukkal és a párjukkal való kapcsolatukat elmélyíti, s megadja a lehetőséget, hogy a szülést méltó módon, megrendítően szép kiteljesedésként élhessék át. A rendezvénysorozat célja, hogy a bárhol történő (kórházban, otthon) háborítatlan szülés hazai lehetőségei és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredmények minél több, szülés előtt álló nőhöz, családhoz és egészségügyi dolgozóhoz eljuthassanak.

A május 4-i nyitórendezvényen az Aranytízben többek között jelen lesz Nagy Judit, a Híradó jelenleg kismama műsorvezetője, aki arról beszél, hogy az ő családdá születésüket hogyan segítette Békés Emőke dúla. Előadást tart majd dr. Raffai Jenő az Anya-Magzat Kapcsolat-Analízis módszeréről. D. Tóth Kriszta moderálja majd az Apagyerek-Gyerekember című, az apák szerepéről szóló kerekasztalt, melynek résztvevői Koltai Róbert, Azurák Csaba és Gerendás Péter, Pikó András újságíró pedig az Anyaság-Karrier beszélgetést fogja vezetni, melynek keretében Ónodi Eszter, Krizsó Szilvia és Kútvölgyi Erzsébet mesélnek saját élményeikről. Reggel 10 órától folyamatosan számos egyéb, ingyenes programot kínál a Születés Hete nyitónapja, mely 19 órakor a Világra jönni című film vetítésével zárul.

A Születés Hete jelmondata: Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen. A rendezvénysorozat csak egy hétig tart, de a segítségével egymásra találók között létrejött kapcsolat több hónapig, gyakran több évig. A kölcsönös támogatáson alapuló kapcsolatok hálójától az új utak, szakmai műhelyek megismerésén át a többféle megközelítés egymás mellett élésének elfogadásáig sok olyan folyamat indul ezekben a napokban, ami az élet megkezdésének feltételeit javítja ? nyilatkozta Haas György, a Születés Hete alapítója. A Születés Hete végleges programjáról április végétől weboldalukon tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Szóljon hozzá!