ZETApress

hírportál

Klubnap az emlőrák túlélőinek

A Magyar Rákellenes Liga szervezésében alakult meg 2007 áprilisában a HER2 klub emlőrákos betegek részére. A klub létrehozásának célja az volt, hogy az emlőrákos betegek hiteles tájékoztatást kapjanak, lehetőségük legyen egy olyan fórumra, ahol a betegeknek alkalmuk nyílik kérdéseik közvetlen megfogalmazására. A tegnap délutáni klubnapon is sok kérdés hangzott el a Parlament Caféban.

A klub küldetése, hogy összefogja az azonos élethelyzetű betegeket, akiknek kötetlen körülmények között van lehetőségük kérdéseik, kételyeik, félelmeik megfogalmazására. A klub keretében a betegeknek alkalmuk nyílik betegtársaik megismerésére, tapasztalataik megosztására, egymás segítésére és érzelmi támogatására, ami szintén segítséget jelent a betegség leküzdésben. A hiteles tájékoztatás érdekében a klubtalálkozókon neves hazai orvosok és szakemberek vesznek részt, akik az emlőrák típusairól, a gyógyítás lehetséges módjairól és a legmodernebb terápiáról beszélgetnek a résztvevőkkel.

Miért éppen HER2 klub?

A statisztikák szerint napjainkban minden tizedik nő személyesen is megtapasztalja az emlőrákot, közülük pedig minden ötödik az emlőrák egy nagyon agresszív típusában, a HER2-pozitív emlőrákban szenved. A HER2 fehérje az egészséges sejtek szabályozási folyamatában is fontos szerepet tölt be, de túltermelődése esetén a sejt gyorsabban nő, agresszívebb sejtosztódás alakul ki és a rákos sejtek burjánzásához vezethet. Ma már elérhető Magyarországon az a biológiai terápia, amely a szervezet természetes immunrendszerét befolyásolva célzottan teszi lehetővé a daganatos sejtek támadását. Az emlőműtétet követően kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti.

A klub háziasszonyául a Liga elnöke, Dr. Vasváry Artúrné a tavalyi alakuló ülésen Kővári Zsuzsát kérte fel, aki maga is átesett ezen a betegségen. Zsuzsa a megalakulás óta minden klubrendezvényen jelen volt, hivatásának érzi betegtársainak segítését.

Legutóbb a Magyar Rákellenes Liga szervezésében a magyar divatszakma egyik jeles képviselőjének, Léber Barbarának a ruháit mutatta be hat másik betegtársával együtt. A mostani betegklubon többek között erről az eseményről is hallhattunk beszámolót a résztvevőktől. A divatbemutató élménye is megerősítette bennük a hitet, hogy teljes értékű életet élhetnek, a velük történtek után sem kell lemondaniuk a nőiességükről. A tegnapi betegklubon a jelenlévőknek lehetőségük nyílt húsvéti dekoráció készítésére, tojásfestésre, továbbá a tavasz közeledtével smink és divattanácsadást hallhattak Diós Katitól.

Szóljon hozzá!