ZETApress

hírportál

Gyermekjátékok tisztiorvosi szemmel

Az ÁNTSZ a Kikelet elnevezésű országos akcióellenőrzést a kémiai biztonság szakterületi tevékenységének beillesztésével kiegészítve, az utóbbi időkben a hivatalhoz érkezett riasztások magyarországi érintettségének ellenőrzésével végezte. Az ellenőrzés célja a riasztási rendszerben kifogásolt termékek hazai piacról történő kiszűrése. Az ellenőrzések importálók, első forgalmazók körében, valamint kiskereskedésekben ? pl. játékboltok, drogériák, 100 forintos boltok ? és piaci árusítóhelyeken történtek, tudtuk meg a tegnap délutáni sajtótájékoztatón.

2003 októberében hozta az Európai Bizottság nyilvánosságra az EU vegyi anyagokra vonatkozó politikáját, a kémiai biztonsági rendszer teljes és radikális átdolgozásáról szóló javaslatát, amely tartalmazza a kémiai anyagok minden részletre kiterjedő regisztrálási, értékelési és forgalomba hozatali rendszerének tervét (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, röviden REACH). Ennek célja az emberi egészség és a környezet fokozott védelme a kémiai anyagok tulajdonságainak korai és jobb meghatározása révén. Elfogadását és érvénybe lépését követően a REACH az ipar szereplőitől megköveteli, hogy az általuk gyártott, mindennapos használatra szánt termékekben (gyermekjátékok, textilek, kozmetikai szerek, élelmiszerek és tisztítószerek) előforduló különféle vegyületek biztonságosságára vonatkozó információt bocsássák rendelkezésre.

A ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportjai, melyekről azt tartják, hogy rákot, hormonzavarokat okozhatnak illetve veseroncsoló hatásúak. Újabb kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélye. Ezeket az anyagokat elsősorban műanyagjátékok és más PVC-eszközök lágyítására alkalmazzák. Az Európai Bizottság megállapítása szerint háromféle ftalát tartós károkat és krónikus betegségeket okozhatnak a gyermekjátékszereken keresztül függetlenül a gyermekek életkorától. Három másik ftalát-típust csak a három évnél fiatalabb gyermekeknek szánt játékokban tilos felhasználni.

Az elmúlt héten végzett ellenőrzésekben mintegy hatvan közegészségügyi felügyelő munkatárs vett részt 280 egység ellenőrzésével. A riasztási rendszer során ismertetett termékek ? 32 darab, túlnyomórészt játékok ? esetében két árucikk magyarországi forgalmazása vált ismertté: a 8 cm-es, színes, Műanyag kalózfigura játékokat a cikkszám és fénykép alapján történő beazonosítást követően 3 országos forgalmazó esetében, hat kiskereskedelmi játékboltban és egy áruházlánc kínálatában lelték fel munkatársaik. Egy, a riasztási listán szereplő Műanyag elemes hal játék további két kiskereskedelmi egységben került beazonosításra.

A termékek a riasztás szerint a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmaznak műanyag lágyító (ftalát) komponenst, mely izzadtsággal, nyállal kioldódva és felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhat. A fellelt játékok, illetve készletek forgalmazását, értékesítését azonnali hatállyal határozati formában az ÁNTSZ ? újabb vizsgálati eredmények közléséig ? megtiltotta. A termékeket visszaszállították a forgalmazónak, illetve raktárakban elkülönítették. Az érintett áruk összértéke négyszázezer forint. Az ÁNTSZ kémiai biztonságot érintő további ellenőrzései során a 10-dik héten 26 alkalommal rótt ki kémiai terhelési bírságot összesen egymillió-ötezer forint értékben.

Szóljon hozzá!