ZETApress

hírportál

Elvérzett a kismama

Nemrég szülés közben elhunyt egy anyuka ? számolt be róla a Blikk. Mint a híradásból kiderül, az anyát ? akinek nem volt fogadott orvosa ? a szülés napján a magzatvizsgálat után küldték haza a székesfehérvári kórházból.

A mama otthon lett rosszul, de hiába vitték vissza a kórházba, a császármetszést követően elhunyt. Talán ha nem kell feleslegesen megtennie az oda-visszautat, gyermekének nem kéne most árvaként felnőni. S mivel ilyen küldözgetések korábban is előfordultak, az orvosoknak is jobban kellene figyelniük betegeikre!

A ?70-es évek derekán engem is el akart küldeni a vajúdó kismamával a balassagyarmati kórház szülészorvosa. Akkoriban ott mentőztem, s egy Szécsény környéki szülőnővel érkeztem. Terhes kiskönyve szerint csak a nyolcadik hónapban volt, de tudtuk, hogy ez csak elírás lehet. Az orvos mégis a papírnak hitt, s mivel Gyarmaton nem volt koraszülött osztály, rögvest továbbküldött minket az egyórás járóföldre lévő salgótarjáni kórházba. Szerencsére a baba nem vállalta a további zötykölődést, s amíg mi az orvossal vitatkoztunk, a vécében!!! világra jött. A részletekről már beszámoltunk három évvel ezelőtt.

S hogy miért nem akarta a szülész, hogy a pici ott szülessen? Mert a koraszülötteket Gyarmatról is, Pásztóról is, meg a berceli szülőotthonból is inkubátorral kellett a salgótarjáni kórházba szállítani. Sosem tudjuk meg, hogy ezt akarta-e elkerülni azzal, hogy a babát még a pocakban akarta Tarjánba juttatni, vagy csak a szülésvezetéstől akart megmenekülni, mert a baba keresztülhúzta a számítását. Természetesen időben ? mindnyájunk számára pont jó időben! ? érkezett, így a koraszülött osztályra sem kellett egy inkubátoros mentőkocsival továbbszállítani.

Szóljon hozzá!