ZETApress

hírportál

Meghalt az első műszívesünk

Még két hétig sem élt az első magyar műszíves. Az 58 éves férfi tegnap kora délután elhunyt a SOTE Városmajor utcai Klinikai Tömbjében. A kórház délelőtt már jelezte a beteg állapotromlását, 2 órára sajtótájékoztatót hívott össze, ahol már csak a halálhírt tudták bejelenteni.

A műszív-műtétre február 15-én került sor a klinikán. A beteg állapota fokozatosan javult, s egy hét után le is vehették a lélegeztető gépről. Szervei is újra dolgozni kezdtek. Helyreállt a veseműködése, a májműködés normalizálódására viszont mér várni kellett. Ezért nem termelődtek szervezetében a véralvadást elősegítő komponensek, így a műtéti utóvérzést nem tudták elállítani.

A hét elején további vérzések léptek fel, melyek egyre fokozódtak, s csillapítatlanná váltak. A beteg így szép lassan elvérzett, s a koradélutáni órákban elhalálozott. A statisztikák szerint a világviszonylatban csak minden második műszíves éri meg a szívátültetést, nekünk viszont még ő volt az első. Statisztikailag tehát jók vagyunk, bár most korántsem erre vágytunk. A szerkezet ? melyet kölcsön kaptunk a műtéthez ? most új betegre vár. Reméljük, a másodiknak már több sikere lesz. A 15 tagú orvos-csoport felkészült az újabb megmérettetésre.

Szóljon hozzá!