ZETApress

hírportál

Több oldalról is támadnak a pollenek

Aerobiológiai Hálózatuk mérései szerint a tavaszi pollenszezon már január végén február elején elkezdődött. Ez az időszak korábban február közepétől október végéig tartott, de 2007-ben már január közepén, idén pedig január végén kezdődött ? a sokéves átlaghoz képest mintegy két héttel előbb, adta hírül az ÁNTSZ Sajtószolgálata.

A január végén ? február elején monitorozott pollenszemek azt mutatták, hogy elsőként a Dél-Dunántúlon, majd a Nyugat-Dunántúlon megkezdődött a legkorábbi allergén növény, a mogyoró pollenszórása A tavalyi év még ennél is rendkívülibb volt, hiszen akkor a pollenszórást január 15-én észlelték. A növények azonban – annak ellenére, hogy korábban kezdődött a virágzásuk ? a fagyhatás elmaradása miatt sokkal kevesebb pollent termeltek.

Az országban 19 mérőállomás van ? ebből kettő Budapesten. Az egyik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tetején, a másik pedig a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet tetején működött egészen az év végéig. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársai jelenleg a csapda áthelyezésén dolgoznak.

Elsőként a mogyoró és égerfa pollen allergiás betegeknek kell figyelniük arra, hogy megkezdjék a terápiás megelőzést tüneteik mérséklésére, majd megkezdődik a ciprus – és tiszafafélék virágzása, azt követi a nyár, a kőris, a nyír, majd fokozatosan a juhar, fűz a platán és május végén, illetve júniusban a hársfa zárja a sort. Általában május közepén kezdenek virágozni a fűfélék, majd a útifű, csalánfélék, ezeket követik a libatopfélék, végül pedig az üröm és parlagfű. Ez a két növény egészen a szezon végéig virágzik, pollenjük egészen addig megtalálható a levegőben. Az allergiás betegeknek ? akiknek száma hivatalosan kétszázezerre tehető ? egészen október végéig, a parlagfű elvirágzásáig vigyázniuk kell magukra.

Szóljon hozzá!