ZETApress

hírportál

Diabétesz Világnap

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyárnál lépésről-lépésre haladnak a cukorbetegekért. A Diabétesz Világnap alkalmából november 14-én közös tornára várták a Duna parton a cukorbetegeket a cég munkatársai ? tudtuk meg Környei Ágnestől.

A sok érdekes programmal színesített Kék Péntek nevű rendezvényen a kékbe öltözött résztvevők a világnap jeleként ismert kék kör formálásával szerették volna felhívni a figyelmet a diabétesz korai felismerésének és kezelésének fontosságára. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és tagszervezetei november 14-én világszerte megemlékeznek az inzulin egyik felfedezőjének, Frederich Bantingnak a születésnapjáról.

Ez a nap 1991 óta a Diabétesz Világnapja. A diabétesz (cukorbetegség) világméretű és egyre növekvő probléma. Ma már több mint 285 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente hétmillióval növekszik. A betegség és szövődményei jelentős egészségügyi, szociális és gazdasági terhet jelentenek az egyén, az egészségügyi ellátó rendszerek és az egész társadalom számára. Széleskörű összefogás szükséges a betegség megelőzése, a szövődmények csökkentése érdekében. Ezt az összefogást szimbolizálja a kék kör, amely a Diabétesz Világnap szimbóluma.

Az idén 125 éves Boehringer Ingelheim gyógyszergyár jelentős kutatásokat végez a cukorbetegség kezelésére szolgáló új és hatékony gyógyszerek kifejlesztésére. Olyan, szájon át szedhető gyógyszerekkel szeretnék bővíteni a terápiás eszköztárat, amelyek a hatékony vércukorszint csökkentés mellett a lehető legkevesebb mellékhatással rendelkeznek, nem okoznak hízást és veszélyesen alacsony vércukorszintet.

A Világnap alkalmából a Boehringer Ingelheim dolgozói világszerte a szó szoros értelmében is lépéseket tettek a cukorbetegek támogatása érdekében. Az egy hétig lépésszámlálóval felszerelt munkatársak lépései összességében ? pénzre váltva ? 15 ezer euróval járultak hozzá az IDF cukorbeteg gyermekeket támogató programjához. A Boehringer Ingelheim magyarországi vállalatának munkatársai kékbe öltöztek a Világnap tiszteletére. A Kék Péntek rendezvényre meghívták a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének és más civil szervezetek képviselőit is.

A Kék Péntek fókuszában a diabétesz és a szövődmények megelőzése érdekében elengedhetetlenül fontos testmozgás és egészséges táplálkozás állt. A résztvevők ? szakember irányításával ? végigcsinálták a diabéteszesek számára összeállított, de mindenkinek hasznos átmozgató tornagyakorlatot. A diétás ételkóstoló mindenkit meggyőzött arról, hogy az egészséges étkezés nem korlátozottságot, hanem fantáziát, kreativitást és újszerűséget jelent. A nap záróakkordjaként a résztvevők kört alkottak a Duna-parton, majd Sir Frederich Banting születésnapjára emlékezvén 119 kék léggömböt engedtek az ég felé.

Szóljon hozzá!