ZETApress

hírportál

Öngyilkossági hullám várható

A KESZ Korlátozottan Cselekvőképes Személyek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége mint a WFSAD Skizofrénia Világszervezet magyar tagja, tavaly márciusban levelet írt az egészségügyi miniszternek. A szervezet levélben arra kért választ, hogy mi lesz az OPNI-ban ápolt pszichiátriai betegek sorsa az intézmény bezárása után. A levélre ezidáig nem érkezett válasz.

A KESZ-nek sajnos meglehetősen rossz tapasztalatai vannak a hasonló, még a Horn-kormány idején történt ágyszám-leépítések kapcsán. A szervezet megalakulását követően 1996-97-ben nagyarányú ágyszám csökkentésre került sor, ami már akkor felkeltette figyelmüket. Az orvosi körökből származó jelzések szerint a sok éves korházi kezelésben hospitalizálódott, azaz életképtelenné vált pszichiátriai betegek az ágyszámok leépítése nyomán számos esetben öngyilkosságot követnek el.

Ezt igazolva a 1999. évi KSH statisztikai adatok azt mutatták, hogy az öngyilkosságban meghaltak egyébként folyamatosan csökkenő száma 1999-ben ismét növekedni kezdett. A növekedés az előző évhez képest 81 halálesetet volt. Véleményünk szerint ez a 81 személy 2-3 évvel a korházi elbocsátás után annak az átgondolatlan ágyszám-leépítésének a következtében halt meg, mégpedig a legszörnyűbb módon, önkivégzéssel!

Tasnádi Zoltán az OPNI bezárásának levezénylésével megbízott miniszteri biztos a múlt év végén sajtóban megjelent egyik közleményében úgy nyilatkozik az intézmény megszűnéséről, hogy a 845 ágynak kb. a fele átkerült három másik kórházba, a további mintegy 420 fő beteget pedig a családjaik illetve hozzátartozóik várják vissza nagy szeretettel. Ez egy megengedhetetlen eufemizmus, túlzó szépítést tartalmaz a pszichiátriai betegeket hazaváró családokat illetően.

A WFSAD (World Fellowship for Schizophrenia and Allied Disorders) adatai szerint a világ népességének 1 százaléka betegszik meg élete során skizofréniában, ami hazai vonatkozásban százezer személyt jelent. Ebből mintegy hatvanezer fő az, aki aktuálisan kezelésre szorul, itt most nem részletezendő okok miatt.

Ha azt vesszük, hogy néhány ezer főre tehető azok száma, akik kórházi vagy szociális ellátásban részesülnek, akkor megállapítható, hogy a betegek legnagyobb, de legalább 90 százaléka lakossági, családi környezetben él. Ilyen körülmények között azt a néhány száz, legfeljebb ezer ? beleszámítva ebbe az OPNI-ban kezelt ambuláns pácienseket is ?, idült elmebeteget a társadalomra testálni szerintünk elfogadhatatlan, a társadalom tűrőképességét meghaladó intézkedés, aminek tragikus következményei már most, sorozatos öngyilkosságok formájában mutatkoznak. Az elmúlt hónapokban öt-hat ilyen eset fordult elő. Vas megyében egy nő előbb megölte anyját, kislányát, majd végzett magával, egy apa három gyermekére gyújtotta a házat, utána szintén végzett magával (legkisebb gyermeke bent égett a házban) és folytathatnánk a sort tovább?

Az EUFAMI a Mentálisan sérült emberek családi szervezeteinek európai konföderációja 2007. szeptember 14-16. között megtartott toruni kongresszusán, ötven családszervezet küldöttei, köztük a KESZ delegáltjai, nyilatkozatot fogadtak el. A nyilatkozatban felhívják valamennyi európai nemzeti kormányt a Helsinki Akcióterv maradéktalan teljesítésére, mely előírja a pszichotikus személyek jelentette, és a társadalomra illetve a családokra háruló terhek csökkentését. A Helsinki Akcióterv 2005 elején került ismertetésre, amit a hazai egészségügyi kormányzat is megkapott, de azzal ellentétesen cselekszik.

A hatvanas évek óta ható, az Egyesült Államokból elindult tendencia a nagy, több száz vagy ezer elmebeteget ellátó intézmények felszámolása. Csakhogy azokban az országokban, ahol ezt jól csinálják, mindez védett otthonok, védett munkahelyek létrehozásával párosul, és így létrehozója volt az úgynevezett közösségi pszichiátriának, a pszichiátriai betegek integrált ellátásának.

Az OPNI bezárása azonban nem így történt. A több száz családi illetve közösségi ellátás nélkül maradt elmebeteg jellemzően hajléktalanná válik, melynek folyományaként egy, az 1999. évinél nagyobb öngyilkossági hullám várható. Ennek pusztán profitorientált szemléletű kezelése katasztrofális következményekkel jár!

A KESZ-Kálvária Öt Egyesület

Az egyesületet ?96. júniusában tizenkét szülő alakította. A KESZ 2001-től társult tagja a hasonló szervezetek európai konföderációjának az EUFAMI-nak, amelynek 24 országban 350 ezer tagja van. Az egyesület az érintetteknek információkat, konkrét tanácsokat nyújt, a beteggel történő együttélésről családtagokat tájékoztató füzetsorozatot ad ki, hírlevelet szerkeszt programjaikról, ha szükséges, jogsegélyszolgálatot nyújt. Tevékenységük legfontosabb része, hogy továbbadják, közvetítik az érintetteknek és kívülállóknak a mentális sérültekkel való együttélés kultúráját.

Szóljon hozzá!