ZETApress

hírportál

Új terápia cukorbajban

Megfelelő a vércukorszint a 2-es típusú diabéteszben a betegség minden stádiumában a veseműködés állapotától függetlenül egy új gyógyszertől ? tudatta Környei Ágnes.

Az Európai Diabetes Társaság 46. éves közgyűlésén újabb adatokat ismertettek az új antidiabetikus készítmény III-as fázisú klinikai vizsgálati programjáról. A tanulmányok eredményei alátámasztották, hogy az egyelőre vizsgálati gyógyszer a jövőben alkalmas lehet a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukorszintjének beállítására ? mégpedig a betegség stádiumától, vagy a veseműködés állapotától függetlenül.

A cukorbetegség elleni küzdelemben nagy előrelépést jelentenek a most nyilvánosságra hozott eredmények, amelyek két III-as fázisú vizsgálat és egy másik érdekes vizsgálat tanulságairól számolnak be. A tanulmányok keretében egy új gyógyszercsoportba tartozó, fejlesztés alatt álló készítmény hatásait elemezték, amely az elképzelések szerint egy naponta egy alkalommal, szájon át szedendő tabletta formájában lesz elérhető a betegek számára.

Az új adatok alátámasztották, hogy a vizsgált készítmény számottevően és fenntarthatóan képes csökkenteni a vércukorszintet. A terápia egyik jelentős előnye a hagyományos antidiabetikummal szemben, hogy nem a vesén keresztül választódik ki, emiatt bármilyen fokú vesekárosodásban szenvedő 2-es típusú cukorbeteg kezelésénél alkalmazható úgy, hogy nem feltétlenül szükséges módosítani a gyógyszer adagját.

A jelenleg kapható legkorszerűbb DPP-4 gátlók zömmel a vesén keresztül ürülnek, ezért számos országban egyáltalán nem ajánlják előrehaladott vesekárosodásban szenvedő betegek számára. A vizsgált készítmény szintén a DPP-4 gátlók csoportjába tartozik és rendelkezik azok kedvező hatásaival, alkalmazásakor azonban szükségtelen a veseműködés további monitorozása. A gyógyszeradagot sem kell a veseműködés hanyatlásával párhuzamosan módosítani, mivel nem a vesén kívül választódik ki. Mindez kényelmes és javíthatja a betegek együttműködését, továbbá megkönnyíti az egészségügyi szakember dolgát.

Ismeretes, hogy a jelenlegi első vonalbeli kezeléseket nem minden beteg tolerálja nagy dózisban, mert mellékhatásként többek között hasmenést, hányingert, hasi puffadást okozhat, sőt, tejsavas acidózis kockázatával járhat ? ez jelentősen korlátozza ezen terápiák alkalmazását. A most nyilvánosságra hozott eredményekből kiderült, hogy a tesztelt készítmény sikeresen alkalmazható olyan 2-es típusú cukorbetegek esetében is ? beleértve a károsodott veseműködésű betegeket ?, ahol a hagyományos kezelés nem volt elegendő, vagy éppen ellenjavallt volt.

Bebizonyosodott továbbá, hogy a készítmény a hagyományos terápia kiegészítéseként is biztonságosan alkalmazható 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél, akiknek a korábbi kezelés önmagában nem biztosított kielégítő vércukorszint-beállítást.

A világ felnőtt népességéből mintegy 285 millió ember szenved cukorbetegségben, s számuk a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF – International Diabetes Federation) becslése szerint 2030-ig világszerte várhatóan 438 millióra nő. Idén a diabétesz és annak szövődményei közel négymillió életet oltanak ki a 20-79 évesek között ? a cukorbetegek nagyjából fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg.

Szóljon hozzá!