ZETApress

hírportál

Egy hétig a méhnyak-rákról

A Magyar Rákellenes Liga tegnap délelőtt a II. Európai Méhnyak-rák Megelőzési Hét alkalmából sajtótájékoztatót tartott az Egészségügyi Minisztérium VIII. emeleti Nagytermében. A II. Európai Méhnyak-rák Megelőzési Hét holnap kezdődik, s egy héten keresztül zajlik számos ország részvételével, amelyek sorába idén hazánk is belép.

A sajtótájékoztatón a méhnyak-rák témáját járhattuk körbe. Tisztáztuk a betegséggel kapcsolatos félreértéseket olyan vendégek segítségével, akik valamilyen módon maguk is érintettek a témában, mert Magyarországon az alultájékoztatottság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő méhnyak-rákban! Itt volt Szánthó András onkológus nőgyógyász, Péterfia Éva (OTH), Marsi Anikó, Ördög Nóra, Bódi Szilvi, Mari Zsuzsi és Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A méhnyak-rák elleni harcban eddig is jelentős eredményeket értünk el, de sajnos még mindig sokan vannak, akik nem vesznek részt rendszeres méhnyak-rákszűrésen, pedig sokszor életmentő lehet. Míg Magyarországon ez az arány 30%, addig a Skandináv országokban ez meghaladja a 90%-ot is. Ezért további aktivitásokra, figyelemfelkeltő akciókra és tájékoztatásra van szükség.

Először a Liga elnök-asszonya beszélt az előttünk álló hét és a rákmegelőzés európai programjairól, majd Szánthó András onkológus nőgyógyász a méhnyak-rákról és a megelőzés lehetőségeiről tartott előadást. Péterfia Éva, Bódi Szilvi, Mari Zsuzsi a szűrés fontosságáról és a Liliom Programról, Marsi Anikó és Ördög Nóra a méhnyak-rák korai felismeréséről és a méhnyak-rák elleni oltás fontosságáról szólt. Szeghalom polgármestere, elmondta, miért fontos az egészség megőrzése kiskortól kezdve, s ennek érdekében sokat tudnak tenni az önkormányzatok.

Szóljon hozzá!