ZETApress

hírportál

Mentőznének a taxisok

Beszállnának a betegszállításba a taxisok, ajánlotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Egészségügyi Minisztériumnak. Az illetékesek nem fogadták kitörő lelkesedéssel a döntést. Az nem tetszik a tárcának, hogy a személyszállító kisiparosok kimazsoláznák a feladatokat. Csak a számukra könnyű ülőbetegeket ültetnék kocsijukba, míg a járásképtelenek a betegszállító szervezeteknek maradnának.

A rendszerváltozás előtt is igénybe lehetett venni a betegszállításra taxikat, de ennek különleges szabályai voltak. Minden esetben a mentőktől kellett kérni a szállítást, s ők gondoskodtak másik gépjárműről, ha náluk nem volt szabad kapacitás. Ők hívták a taxit, aki aztán velük számolt el a beteg helyett. Ha nem a mentőkön keresztül történt a taxi-rendelés, akkor a beteg viselhette a költségeket.

Régen sem a taxi volt az elsődleges, ha nem volt szabad mentőautó. Inkább a rendőrök segítségét kellett igénybe venni, s rendőrautóval szállítani a rászorulót. Sürgős esetben ez azért is volt ildomosabb, mert a kékfény és sziréna szabad utat biztosított, a taxin viszont ilyen nem volt. Persze ezek a dolgok csak elvi lehetőségek voltak, mert a mert az OMSZ mindig rendelkezett elegendő szabad járműparkkal.

A taxik igénybevételét a betegszállításhoz talán most is a mentőkön, vagy a betegszállítókon keresztül kellene igénybe venni. Ha nekik nincs szabad kocsijuk, nekik kéne ? méghozzá kötelező jelleggel! ? maguk helyett taxiról gondoskodni! Akkor nem mondhatnák a betegnek, hogy csak két-három hét múlva szállítják el, nem készíthetnének várólistákat, hanem rögvest intézkedhetnének a beteg elszállításáról. Más kérdés, hogy ezzel az OEP terheit növelnék ? hiszen a szállítási költséget azok állják ?, a beteg érdekei mégis ezt diktálják. Ha a reform beteg-centrikus ? márpedig annak hirdetik ?, akkor ezen is el kellene mielőbb gondolkodni!

Szóljon hozzá!