ZETApress

hírportál

Számla a rendelőben

Mától minden vizitről tételes számlát állítanak ki az orvosok, melyen a betegek aláírásukkal igazolják a beavatkozások elvégzését. A rendelésen minden pácienst el kell látni, senkit nem lehet elutasítani, be előbb ellenőrizni kell igényjogosultságukat az egészségbiztosítási szolgáltatásra.

S hogyan néz ez ki mától a gyakorlatban? A beteg TAJ-kártyájának adatait számítógépre viszik, melyen a TAJ-szám alapján állapítják meg a jogosultságot. Aki mögött nincs fedezet, annak adatait az APEH-nek küldik meg. Aki nem rendezte újévig a biztosítását, attól az adóhatóság akár évekre visszamenőleg behajtja majd az eü-járadékot. Más a helyzet a be nem jelentett munkavállalókkal. Helyettük a munkaadónak kell majd viselni a költségeket.

Újra kezdték számlálni a napokat

Újévtől újra nullától számolják a befizetett vizitdíjakat és kórházi napidíjakat, hiszen az évi húsz nap utáni ingyenesség egy naptári évre érvényes. Azok jártak pórul az évfordulón, akik december 10-e táján kerültek kórházba négy-öthetes befekvésre. Ők a húsz nap befizetése után sem maradhatnak tovább ingyenesen, hiszen január elsején újraindult a számolás.

Szóljon hozzá!