ZETApress

hírportál

Változások a betegszállításban

Mindenkit érhet baleset! ? hirdették a mentősök a háború előtt minden Szilveszterkor. Nem ijesztgetni akarták vele az embereket, hanem adakozásra ösztönözni. Akkor sem voltak anyagilag valami jól eleresztve, s a következő évi költségvetésükhöz jól jött némi adomány a megszólítottaktól. Ma is rá vannak szorulva a civilek segítségére, de ezt inkább alapítványokon keresztül kapják.

A mögöttünk álló év a betegszállítás reformját is hozta. Megalakult a Betegszállítók Országos Egyesülete, melynek tagjai fokozatosan vették át a szállításokat az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ). Holnaptól már csak ők végezhetik a krónikus betegek beszállítását, a vizsgálatokról való hazaszállításokat, valamint a kórházak és rendelők közötti szállításokat. A mentés marad csak az OMSZ-nál.

Közterületi rosszullétek, sérülések és életveszélyes állapotok esetén bárki kérhet mentőt, s a szolgálatvezetők nem is késlekednek az eset-kocsi indításával. Betegszállításnál más a helyzet, ez csak orvosi utasításra történhet. Aki mentőszállítási utalvány nélkül akarja igénybe venni a ?fehér taxit?, megteheti. Igaz, ilyenkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia!

Előfordul, hogy valaki mentőutalvánnyal rendelkezik, de egyedi szállítást kér. Aki erre vágyik, annak ilyenkor is fizetnie kell! A szállítók akkor örülhetnek, ha a küldő orvos az OEP-et húzza alá a papíron költségviselőként a beteg helyett. Ilyenkor a beteg is kifizeti a pénzt, s ha nem kéri a számlát, akkor a szállítók még az OEP-től is kérhetik a költséget.

Szóljon hozzá!