ZETApress

hírportál

Cél az egészség

Sikeresen zárult az idei Óbudai Egészségolimpia. Több mint hétezer résztvevő a nyári és őszi rendezvényeken. Hétezernél is többen vettek részt az EGT?Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló Óbudai Egészségolimpia rendezvénysorozat ingyenes egészségügyi és fittségi felmérésein.

Sikeresen zárultak az Óbudai Egészségolimpia ez év nyári és őszi rendezvényei, melyeket közel két éve rendez meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Szent Margit Rendelőintézet. Az Óbudai Egészségolimpia keretében számos ismeretterjesztő, készségfejlesztő rendezvényen, egészségügyi szűrésen, állapotfelmérésen, sportrendezvényen, életmód-táboron, ?egészséges-rendelésen?, tanácsadáson, valamint rajz- és szlogenversenyen vehettek részt az érdeklődők ? tudtuk meg Baji Évától.

A program egyik célja az volt, hogy a kerület lakosai felismerjék, hogy egészségük megőrzése és a betegségek elkerülése rajtuk múlik. Az EGT?Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló kezdeményezés hosszú távú célja a megelőzhető betegségek halálozási arányának csökkentése és a kerületi lakosok egészségi állapotának javítása. Az Óbudai Egészségolimpia során a nevezők önmagukkal versenyeztek, azaz saját egészségügyi és erőnléti állapotukon kellett javítaniuk.

A kezdeményezés mellé az elmúlt időszakban olyan ismert személyiségek álltak, mint Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó, Kropkó Péter volt profi triatlonista és Ironman bajnok, Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Katus Attila, többszörös aerobik világbajnok valamint Udvaros Dorottya Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színésznő.

A rendezvénysorozatot idén három Egészségolimpiai Nap és egy Diákolimpia zárta. A kezdeményezés nem csupán Óbuda lakosait mozgatta meg, hiszen a résztvevők 15%-a vidékről érkezett, főként Pest megyéből. Az augusztus 28-ai, szeptember 19-ei és szeptember 26-ai Egészségolimpiai Napokon minden korosztály képviseltette magát: a legfiatalabb versenyző 4 éves, míg a legidősebb 101 éves volt. A szeptember 18-ai Diákolimpiai napnak köszönhetően közel hatezer gyermek vett részt az egész napos szabadtéri programon. Alkalmanként több mint 200 szakember dolgozott a több hetes előkészítő munka során a programok lebonyolításában.

A záró rendezvényeken a versenyzők ingyenes egészségügyi szűréseken, azaz vérnyomás- és pulzusmérésen, koleszterin- és vércukormérésen, testtömeg-indexmérésen és testtömeg analízisen, tüdőgyógyászok által végzett COPD szűrésen és CO mérésen, valamint bőrgyógyászati, szemészeti és urológiai szűrésen vehettek részt.

A szakemberek a magas vérnyomás szűrése során a vizsgáltak 12 százalékánál észleltek kivizsgálást és kezelést igénylő eltérést, 1,5 százalékuk állapota pedig azonnali beavatkozást igényelt. Ezek az arányok megfelelnek a szakmai statisztikáknak, és igazolják a szűrő vizsgálatok jelentőségét.

A testsúlyra vonatkozó adatok szintén tükrözik a magyarországi szakmai statisztikai adatokat: az Óbudai Egészségolimpia rendezvényein megszűrt felnőttek 5 százaléka sovány, 33 százaléka túlsúlyos, közel 20 százaléka kifejezetten elhízott, és csak 41 százalékuk rendelkezik normál testösszetétellel.

A derék-körfogat mérete alapján, a vizsgálaton részt vett felnőtt férfiak közel 30 százaléka, a nők 44 százaléka a magas kockázatú, míg a felnőtt férfiak 25,5 százaléka, a nők 20 százaléka sorolható a fokozott kockázatú kategóriába. Ezekben az esetekben már fokozódik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A 7-10 évesek körében a megszűrtek 8 százaléka, a 11-17 éves fiúk 8, míg a lányok 5 százaléka sorolható a magas kockázatú kategóriába.

A kilélegzett levegőből történő szénmonoxidszint méréssel a dohányzási szokásokra következtethetünk. A mérés során azonban nem csak a dohányzással, hanem a vizsgálat előtti napokban bármely más módon a szervezetbe jutott szénmonoxid is kimutatható. A passzív dohányzás is okozhat szénmonoxidszint-emelkedést, de ez többnyire jóval alacsonyabb, mint a dohányosok esetében.

Az Óbudai Egészségolimpia során megszűrt felnőttek 20 százalékánál mértek a szakemberek egyértelműen kóros értéket. Mindezek alapján a felnőtt részvevők dohányzási szokásai az országos átlagnál jobbak, a legfrissebb országosan reprezentatív felmérések szerint ugyanis a magyar lakosság 36 százaléka dohányzik, 29 százalékuk napi rendszerességgel. A szűrésen résztvevő gyermekek és fiatalkorúak 3 százalékánál volt magas a szén-monoxid szint az általuk kilélegzett levegőben. A szakemberek ezen esetek mintegy felében ? főként a 14 éven felüli korosztály körében ? mértek egyértelműen magas, rendszeres dohányzásra utaló szén-monoxid szintet.

Az Óbudai Egészségolimpia szakemberei a fittségi felméréseken a nevezők erőállapotát has-, hát- és karizomgyakorlatok valamint a súlypontemelkedés mérése során állapították meg. Az állóképesség megítélése a gyaloglás vagy futás, míg a koordináció valamint az ügyesség a streetball, a kerékpározás és a petanque eredményei alapján történt. A főként III. kerületi lakosok által teljesített fittségi felmérések adatainak értékelése során a szakemberek megállapították, hogy a versenyzők fizikai teherbíró képessége országos átlag feletti.

Nagyon örülünk, hogy az Óbudai Egészségolimpia ilyen sok kerületi és kerületen kívüli lakost megmozgatott! Folytatni szeretnénk a programot, azaz tudatosítani az emberekben hogy az egészség érték. Mindenkinek fel kell ismernie, hogy egészségünk megőrzése nagy részben rajtunk és mindennapi életvitelünkön múlik. A mi feladatunk pedig, hogy a megfelelő módszerek ismertetésével és tanácsadással nyújtsunk segítséget a lakosoknak mindehhez ? nyilatkozta Várszegi József, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója.

Közös meggyőződésünkké vált, hogy pusztán rábeszéléssel, elrettentő adatsorok felmutatásával aligha érhető el az egészségnevelés terén áttörés. Senki sem szereti, ha közvetlenül szembesítik hiányosságaival, miközben mindenki tudja, hogy milyen téren lenne szükséges életmódja megváltoztatása. Az Egészségolimpia nem titkoltan olyan lehetőségeket kívánt teremteni, melyek kedvet csinálnak a testmozgáshoz és az egészségesebb táplálkozáshoz ? monda Bús Balázs polgármester a záró-rendezvényen.

Szóljon hozzá!