ZETApress

hírportál

Civilek a szabad szülésért

Másfél éves kislányunk otthon született. Semmilyen komplikáció nem merült fel, s azóta is egészséges. Szeretném, ha következő gyermekünk is hasonló körülmények között születne! ? mondta Békés Bence ma délelőtt az otthonszülés miniszteri rendelet-tervezetének szakmai és etikai kritikáiról rendezett sajtótájékoztatón, a Napos Oldal Öko Caféban. A témáról nemrég mi is írtunk.

Jogász, orvos, bába, szülő és szóvivő azért ült ma az újságírók elé, hogy górcső alá vegyék a számukra kedvezőtlen tervezetet. A rendelet értelmében csak olyan szülész szakorvos vezethetne lakáson szülést, aki már legalább tízéves kórházi gyakorlattal rendelkezik. Szerintük ezek a szakemberek olyan beidegződésekkel bírnak, mely hasznos a kórházban, de az otthoni gyakorlatra nehezen átültethető. A házi szülésvezetést azokra a bábákra kellene bízni, akik ezt már 18 év óta végzik a lakásokon és születésházakban.

A kórház a kórok házát jelenti, míg az újszülött és édesanyja egészséges, mondta el Haas György, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság ? röviden SZASZ ? szóvivője. Odahaza sincs fertőzésveszélyesebb környezetben, mintha kórházba kerülne. A magzat a születését megelőző időben a köldökvéren keresztül ugyanúgy immunissá válik az otthoni bacilusokra, mint ahogy az édesanyja is az. Ha kórházban jönne a világra, újabb kórokozókkal kerülne kapcsolatba, melyek könnyebben betegíthetnék meg.

Túlzásnak tartják a mentők értesítését is a szülés megindulásakor, pedig a tervezet erről is rendelkezik. Már azt is nehéz eldönteni, mikortól beszélhetünk a megindult szülésről. A vajúdástól, a magzatvíz elfolyásától, vagy csak a kitolás kezdetekor. Az otthoni szülés egyébként is elhúzódó, ezt sosem siettetik a folyamat kísérői, ahogyan a bábák önmagukat nevezik. Több órán keresztül felesleges lenne a mentőkocsit a ház előtt váratni, s ezzel más fontos dologtól elvonni.

Az ambuláns szülés is egy alternatíva lehet, de financiális okokból ma még nem megoldható. Lényege, hogy az újszülött és édesanyja csak két órán át marad a kórházban, majd hazaengedik. Ilyenkor a kórház nem kap pénzt az OEP-től, csak ha az anyát és gyermekét néhány napra befektetik. A független bábák kérik, hogy ne a kórházi befekvést, hanem a szüléssel kapcsolatos szakmai tevékenységet díjazzák a továbbiakban.

S hogy miért beszélünk független szüléskísérőkről? Mert egy kórházi orvostól, vagy bábától nem lehet elvárni, hogy hosszabb időre hagyja magára osztályos betegeit egy-egy otthoni szüléskísérésért. Nekik ezután csak egyféle tevékenységgel ? vagy az otthoni, vagy a kórházi munkával ? kelljen majd foglalkozni, ne kelljen keverniük a kettőt. Szeretnék továbbá, hogy az otthoni munkára feljogosító engedélyt uniós országokból delegált, otthonszülésben jártas bábákból álló vizsgabizottság adja ki mindaddig, míg nálunk is feláll egy hasonló grénium.

Szóljon hozzá!