ZETApress

hírportál

Uzsonna a kórházakban

Tegnaptól több pénz jut kosztra a kórházakban. Az egészségügyi miniszter minapi döntésével duplájára emelte a fejadagot. Ezentúl a napi háromszori helyett ötszöri étkezést kell biztosítani, s minden nap adni kell friss gyümölcsöt, vagy zöldséget a betegeknek. Biztosítani kell továbbá a szabad menü-választás lehetőségét is.

Nézzük meg, hogyan nézhet ez majd ki a gyakorlatban! Eddig a kórházakban az ebéddel együtt hozták ki a szállítók az osztályokra a vacsorát, s ezután mellétesznek egy-egy almát, körtét, vagy gyümölcsjoghurtot is. Ezeket nem adhatják ki az ebéddel együtt a betegeknek ? nehogy túl korán megegyék ?, hanem csak délután 3-kor. A vacsorát is el kell tolniuk emiatt legalább félórával, hogy az alma után túl hamar megevett vajas kenyér és párizsi szelet meg ne feküdje a gyomrukat. Még szerencse, hogy a takarodót nem tolják ki szintén félórával, hogy ne teli hassal aludjon a páciens!

Az étrendet eddig a kezelőorvos rendelte el. Belgyógyászaton könnyű-vegyes diéta volt, egyéb helyeken normál, s ezek helyett kapták a speciális diétát a rászorulók. Most minden beteg választhat befekvésekor a normál és a könnyű-vegyes között. A kövéreknek eddig a kalóriaszegényt adták, melyhez mindig érkezett a látogatóktól utánpótlás. Kérdés, hogy őket hogyan érinti majd a változás?

Szóljon hozzá!