ZETApress

hírportál

Rekordszámban a miskolci SZÉP-en

A rekordszámú látogatót vonzó győri eseményhez hasonlóan csaknem tízezren vettek részt Miskolcon a SZÉP szombaton. A legnagyobb érdeklődést keltő szűrővizsgálat ismét a vércukor- és koleszterinszint-mérés, a melanómavizsgálat, valamint a látás- és hallásvizsgálat volt. Miskolcon elsőként volt lehetőség mammográfiás vizsgálatra. A rendezvényen részt vett Káli Sándor polgármester és Szűcs Erika alpolgármester is.

A SZÉP szombaton minden második vendég mérette meg a vércukorszintjét vagy a koleszterinszintjét. A szűrésre jelentkezők 3 százalékánál mértek emelkedett vércukorszintet a szakemberek, őket további ellenőrzésre irányították. A miskolciak ebben is rekordot döntöttek: a SZÉP szombatok valamennyi előző helyszínén magasabb volt cukorbetegségre utaló vizsgálati eredmények aránya. A fül-orr-gégészeti szűrésre Miskolcon a legtöbb esetben fülpanaszokkal érkeztek.

A bőrgyógyászati vizsgálatok sajnos ismét több esetben pozitív eredményt hoztak: a bőrgyógyász szakorvosok összesen két melanómát, valamint nyolc jóindulatú elváltozást találtak. Miskolcon elsőként volt lehetőség mammográfiás vizsgálatra. A nagyszámú érdeklődőt a szűrést végző orvosok előzetesen megvizsgálták, kikérdezték, és akinél kora, illetve az előzetes vizsgálat miatt indokoltnak találták, a helyszínen elvégezték a mammográfiás szűrést. A szakorvosok így is mintegy száz mammográfiás vizsgálatot végeztek. A rendezvényen lehetőség volt véradásra is; Káli Sándor, Miskolc polgármestere is a véradók között volt.

Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium és a Herman Ottó Gimnázium diákjai versengtek azon, hogy ki tud több felnőttet, ismerőst elhívni a szűrővizsgálatra. A diákok ? személyesen, szórólapokkal, saját készítésű molinóval ? összesen több mint ezer embert szólítottak meg és beszéltek rá a vizsgálatokra. A SZÉP ? Szűréssel az Életért Program célja, hogy a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedéseket rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészséges életmóddal megelőzzék, illetve időben felismerjék. A program keretében legközelebb december 1-jén, 10.00 és 18.00 óra között Pécsett, az ExpoCenterben vehetnek részt az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon. A helyszínekről, a programról és a közreműködőkről bővebb információ itt olvasható.

Szóljon hozzá!