ZETApress

hírportál

Cukor a vérben

Magyarországon közel hat-hétszázezer felismert cukorbetegről tudunk, közülük mintegy százezer érintett él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között őket is várta ma a XII. kerületi Művelődési Központba a diabétesz világnapi rendezvényére.

Az ezredfordulón mintegy 171 millió ember, a Föld össznépességének csaknem 3 százaléka cukorbeteg, és 2007-re ez a szám már 246 millióra növekedett. Így jelenleg a Föld népességének hat százaléka érintett a betegségben, hazánkban a szakemberek mintegy tíz százalékra becsülik ezt az arányt.

Idén Európában a 20-79 évesek halálozásának közel 12 százaléka vezethető vissza a diabéteszre, Magyarországon pedig több mint ötezer férfi és ugyanennyi nő halálának kiváltó oka lehet a diabétesz és szövődményei csak az idei évben. (Ez az összes magyarországi férfi halálozás közel 9 százalékát jelenti.)

A Nemzetközi Diabétesz Világnapra minden év november 14-én, az inzulin felfedezőjének ? Frederick Banting (1891-1941) ? születésnapján kerül sor. Az eseményt először 1991-ben tartották meg, és az idei évig Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) rendezte. Tavaly decemberben azonban az ENSZ közgyűlése hivatalos határozatot hozott arról, hogy a cukorbetegség egy krónikus, legyengítő, költséges betegség, és egyben az ENSZ hivatalos Világnapjai közé sorolta Nemzetközi Diabétesz Világnapot. Az esemény népszerűsége évről évre nő, az idei évben már több mint 195 országban szerveznek rendezvényeket, amiben mintegy 350 millió ember vesz majd részt.

Így tehát ez évben először az ENSZ hivatalos világnapi rendezvényeként kerül sor a fővárosi eseményére, ahol Prof Dr. Winkler Gábor a diabétesz népegészségügyi jelentőségéről, Prof. Dr. Halmos Tamás pedig a kapcsolódó szív- és érrendszeri szövődményekről fog tájékoztató előadást tartani. Ezt követően Gyurcsánné Kondrát Ilona dietetikus fog az értrend és a mozgásról összefüggéseiről beszélni.

A diebétesz gondozás igen összetett, egyre nagyobb energiát igénylő feladat, különösen az elhízott cukorbetegeknél. Minden esetben be kell tartani az egyénre szabott diétát, napirendbe kell iktatni a rendszeres mozgást (és/vagy a fizikai aktivitást), mivel ez utóbbi az állandó optimális testsúlyt egyik összetevője. Az orvosi előírások követésének arra is ki kell terjednie, hogy a tablettás (orális) kezelés elégtelensége esetén ? minden ezzel kapcsolatos idegenkedés ellenére ? el kell kezdeni az inzulinterápiát. Fontos tudni, hogy ilyen esetben, hosszú távon csak a kellő időben megkezdett inzulinkezeléssel előzhető meg vagy késleltethető a lehetséges súlyos szövődmények kialakulása.

Természetesen ilyenkor a vércukorszint megfelelő kézben tartásáról van szó ? az áltagosan magas vagy a kiugró értékeket mutató vércukorszint nagyon felgyorsítja a súlyos szövődmények kialakulását ?, aminek az inzulinterápia ilyenkor már az egyetlen igazán eredményes eszköze. Ez utóbbi miatt fontos az is, hogy az érintett rendszeresen, naponta többször is mérje a vércukorszintjét, illetve rendszeresen eljusson a szövődmények kialakulását figyelő vizsgálatokra.

A szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a megfelelő ismeretek elsajátítása is, hiszen az érintett a nap mind a 24 órájában cukorbeteg, és az orvos nem állhat folyamatosan mellette. Bár ez az egyik legtöbbet emlegetett kór, mégis több területen maguk az érintettek is oly nagymértékben tájékozatlanok, hogy az ismeretek hiánya akár állapotuk romlását is eredményezheti. Kevesen tudják például pontosan, hogy a szövődmények kialakulásának kockázata miként kapcsolódik a vércukorszint ingadozásához, és a betegek alig fele van tisztában azzal az alapvető ténnyel, hogy például az inzulinadagolások között a vércukor szintje ingadozhat.

Az előadásokat, kiállítók bemutatója, diabetikus ételek kóstolója, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérés, neuropátiás és fül-orr-gégészeti vizsgálat kíséri. A szakmai programot neves művészek ? többek között Pécsi Ildikó, Bujtor István és Hevesi Tamás ? közreműködésével zajló szórakoztató program zárja. A rendezvény alatt egy további látványos program is zajlik majd, hiszen a Madách Színház tánckara, valamint a betegek közreműködésével 10 órától egy különleges, az érintettek aktív közreműködésével lezajló produkcióra kerül sor. Az ez alkalomra született ?Diabétesz Ihlette? című táncos számmal a diabétesz szövődményeire, elsődlegesen a cukorbeteg lábra szeretnénk felhívni a figyelmet a szervezők.

Táncolnak a cukorbeteg lábak

Vasárnap közel negyven profi és amatőr táncos cukorbetegek számára készült gyógycipőben táncolva bizonyította: cukorbetegen is képesek lehetünk teljes élet megélésére. Az Inspired by Diabetes elnevezésű nemzetközi kampány keretén belül lezajlott esemény a kettestípusú cukorbetegség egyik legsúlyosabb és egyben leggyakoribb szövődményére, a diabéteszes lábra kívánta felhívni a figyelmet.

Az Inspired by Diabetes kampány egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelyet az Eli lilly a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetséggel (IDF) együttműködve hozott létre, azért, hogy a cukorbetegek, családtagjaik, barátaik és a szakemberek megoszthassák tapasztalataikat arról, hogy a diabétesz mennyiben változtatja meg életüket.

Inspired by Diabetes ? A Diabétesz Ihlette

Az Inspired by Diabetes kampány célul tűzte ki, hogy nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapjon a cukorbetegség kezelése, és ennek érdekében a cukorbetegeket a családtagjaikat, barátaikat valamint a szakembereket és a cukorbetegért dolgozó szervezeteket inspirálja arra, hogy szervezzenek olyan rendezvényeket, melyek során kreatív, akár művészi módon fejezhető ki a cukorbetegséggel való együttélés.

A Diabétesz Ihlette kampány Magyarországon

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szervezésében a Nemzetközi Diabétesz Világnap idei rendezvényén a XII kerületi Művelődési Központban, a szakmai előadásokat egy érdekes táncbemutató követte. A színpadon a profi táncosok cukorbetegek számára készült cipőben táncoltak egy különleges zeneszámra, melyet Pap Krisztián külön erre az alkalomra komponált. A szám szövege szintén a cukorbetegséggel való teljes és vidám életről szól. A jelenlevő cukorbetegek a koreográfia betanulása után csatlakoztak a tánchoz, és lelkesen énekelve mutatták meg azt, hogy a kellő odafigyelés mellett olyan életvitel lehetséges, melybe a tánc is beletartozik.

A cukorbeteg lábról

A rossz vérellátás következtében a bőr hajlamosabb a kisebesedésre, a meglévő sebek lassabban gyógyulnak. Ugyancsak a nem megfelelő vérkeringés miatt kifekélyesedhetnek a lábak. Ez a gyengült védekezési rendszer, valamint a bőr lassult gyógyulási hajlama tartós, kellemetlen gondokat okozhat. Éppen ezért cukorbetegség esetén kiemelten fontos a lábak gondos ápolása, a fokozott odafigyelés, a megfelelő cipőválasztás. Az idegek károsodása következtében kialakult érzéketlenség miatt nehezebb észrevenni egy-egy kisebb sérülést a lábujjak között, vagy a cipő nyomását, ami könnyen vezethet fekély kialakulásához.

A tudatosan, fiatal kortól kialakított kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segíthet az időskori cukorbetegség elkerülésében. A betegeknél pedig a gondosan betartott diéta, a diabetológiai rendelésen való rendszeres részvétel, a pontos orvosi utasítások betartása megelőzheti a komoly, életminőséget rontó szövődmények köztük a cukorbeteg láb kialakulását.

Szóljon hozzá!