ZETApress

hírportál

Emlőrák a Belvárosban

Nyárbúcsúztató?Őszköszöntő volt az emlőrákos nők HER2 Klubjában. Csütörtök délután újra sor került a negyedéves randevújukra az Aranytízben. Az emlőrákban érintett hölgyek és családtagjaik háromhavonta találkoznak, barátkoznak és kikapcsolódnak a klubdélutánokon.

A HER2 Klub az egyik legösszetartóbb betegcsoport, a rendezvényen több mint 150-en vettek részt. Magyarországon évente körülbelül 7500 új mellrákos esetre derül fény. Napjainkban a korai stádiumban felfedezett betegek kiváló eséllyel gyógyíthatók. Már nem olyan távoli az az idő, amikor a rák több típusa is csak egy krónikus kórkép lesz, mint például a cukorbaj. Érthető módon a legtöbben mégis elkeserednek az ijesztő diagnózis hallatán. A megnyerhető harchoz azonban pozitív gondolatokra és hatalmas lelki erőre van szükség. Ebben elengedhetetlenül fontos egy olyan közösség, ahol a mellrákot már sikeresen leküzdők fogják meg a rossz hírrel éppen most szembesülők kezét.

A 2007-ben alakult HER2 klub elnevezése az emlőrák egy gyakori típusára utal, a tagok közé azonban bárki érintett vagy érdeklődő beléphet. A negyedévente megtartott találkozókon érdekes, orvosi témájú ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és színvonalas fellépők feledtetik velük egy rövid időre gondjaikat.

Az őszi színek és a szüret jegyében most megrendezett őszi klubtalálkozón Szentmártoni Gyöngyvér onkológus specialista a laikusok számára is közérthetően beszélt a rákgyógyítás modern eljárásairól. A doktornő mindenkit azzal bíztatott, hogy a legmodernebb gyógyszerek ma Magyarországon is elérhetőek az onkológiai centrumokban. A gyógyítás ma már szinte minden daganatos esetben személyre szabott, a betegséget és a kezeléseket is jól ismerő szakorvosok döntik el a kezelések mikéntjét, figyelembe véve az egyedi eltéréseket.

Varga Eszter pszichológus arról szólt, hogy hogyan lehet megbirkózni azzal az élethelyzettel, amikor áttét vagy kiújulás a diagnózis. A szorongás teljesen természetes egy ilyen helyzetben, ezen segít a kibeszélés. A szakember mindenkinek azt javasolja, hogy keressen olyant, aki meghallgatja.

Érzelmi támogatást a családon és a gyógyító személyzeten kívül leginkább a hasonló gondokkal küzdőktől várhatunk. Ha valaki vallásos, annak javasolom, hogy például lelkésztől vagy paptól is kérjen segítséget ? ajánlja Varga Eszter, aki szerint érdemes a kezelés során felkeresni az onkológiai betegekkel foglalkozó kórházi pszichológusokat is. ? A küzdelmeinkben mindig egyéni az utunk, de támogatással könnyebb átvészelni a vihart.

A találkozó résztvevőinek a pszichológusnő azt javasolta, hogy relaxációval és meditációval is próbálják egyensúlyba hozni lelküket. Vasváry Artúrné Katalin, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke is mindenkit arra buzdított, hogy figyeljen önmagára és bajai ellenére se feledje élvezni a kellemes őszi napokat.

Szeretnünk kell magunkat, a testünket. Egy ilyen remek hangulatú találkozót követően mindannyian felvillanyozódva térünk haza, a kellemes őszi hangulatban. Sokat ad minden találkozó, szükségünk van egymásra ? lelkesítette sorstársait mindenki kedves ismerőse, Katalin asszony.

A HER2 Klub meglepetésvendége a legendás modell, Sütő Enikő volt. A manöken mindenkit elvarázsolt közvetlenségével, amikor elmondta, mennyire fontos neki a daganatos nők ügye. ? Bár én magam nem vagyok közvetlenül érintett, sok kedves ismerősöm az. Aki közülük jelzésként veszi a betegség megjelenését, és tudatos életmódváltással válaszolt, akár már búcsút is inthetett a daganatnak. Fontos számomra, hogy mindenki érezze, hogy ha baj is éri, nincs egyedül. Sokan vagyunk, akik két vállunkkal, kapcsolatainkkal és bármi más, lehetséges módon igyekszünk segíteni a bajba jutottaknak ? hangsúlyozta Enikő.

A találkozón nagy sikert aratottak hastáncos produkciójukkal az Újjászületés Klub táncosai. A mellrákkal megküzdő nőkből álló csoport színes, egzotikus előadásával megmutatta, hogy a nőiesség még a megbetegedés után is megőrizhető illetve visszanyerhető. A fellépők minden mozdulatából önbizalom és életöröm áradt, így lenyűgözték a közönséget. A klubdélutánt az otthon főzött, házi lekvárok versenye zárta, ahol a legnagyobb sikert az egészséges életmód jegyében nem finomított cukorral, hanem más, természetes édesítőszerekkel elkészített gyümölcsös finomságok aratták a legnagyobb sikert.

Szóljon hozzá!