ZETApress

hírportál

Növekvő érdeklődés, csökkenő vérnyomás

Sikeresen véget ért az Éljen 140/90 alatt! – program egyik egyedi kezdeményezése, a Hipertónia Hét. Az akció célja az volt, hogy az érintettek hét napon keresztül ? a szervezők reményei szerint természetesen majd azt követően is ? folyamatosan törődjenek a magasvérnyomás-betegséggel, és kezelőorvosukkal együttműködve érjék el és hosszú távon is tartsák meg a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásértéket.

A Magyar Hypertonia Társaság Hipertónia Hét elnevezésű rendezvénye során négy vidéki nagyvárosban szakorvosok tájékoztató előadásait hallgathatták meg az érdeklődők a betegségről, szövődményeiről, a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről, valamint hasznos életviteli tanácsokat is kaphattak. A programot ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat-, testsúly- és a kezdeményezés aktuális céljával ? figyelemfelhívás a magasvérnyomás-betegség és a már meglévő vagy kialakuló cukorbetegség kapcsolatára ? összhangban vércukorszint mérések egészítették ki az előadások helyszínein, illetve Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged bevásárlóközpontjaiban. A szűrések-mérések során összesen közel ezer fő vett részt az eseményeken, a szervezők pedig több mint 1500 kilométer tettek meg az egy hét alatt. Az egyhetes kampány során az erre a célra rendszeresített, alapdíjas SMS számra közel hétszáz vérnyomásérték érkezett.

Az SMS-ben beküldött vérnyomásértékek 23 százaléka volt a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásérték fölött, ami lényegesen jobb arány, mint a Hypertonia Regiszter adatainak elemzése során nyert 55 százalék. Az, hogy az SMS-ben beküldött vérnyomásértékek 77 százaléka alatta maradt a kívánatos értéknek, feltehetőleg összefügg azzal a ténnyel, hogy a vérnyomásukat otthon is rendszeresen ellenőrzők általában jobban odafigyelnek kezelésükre, így esetükben jóval sikeresebb a terápia is, illetve feltételezhető, hogy a mozgósító kampány hatására azok is megmérték és beküldték a vérnyomásértéküket, akiknek nincsen gondja a magas vérnyomással.

Bár a Hipertónia Hét lezárult, a magas vérnyomás elleni küzdelem korántsem ér véget. A Hypertonia Regiszter adataiból készült idei felmérés alapján elmondható, hogy az Éljen 140/90 alatt! – program hatására két év alatt újabb ötvenezer hipertóniás beteg esetében sikerült elérni a 140/90 alatti célértéket, ezáltal jelentősen javítva a betegek életkilátásait. E nagyszerű eredmény mellett azonban további kihívások várnak a szakértőkre, mivel továbbra is elkeserítők a cukorbetegségben, vagy a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabetes) lévők vérnyomás eredményei.

A két éves munka természetesen ezen a területen sem múlt el nyomtalanul, azonban a cukorbetegség előszobájában tartózkodók egyáltalán nem részesülnek megfelelő kezelésben. Többek között ez az a helyzet, amelyen a jövőben mindenképpen változtatni kell. Az Éljen 140/90 alatt! – programmal kapcsolatban további információk kérhetők az ingyenesen hívható (06-80) 203-523-as telefonszámukon, és honlapjukon.

Szóljon hozzá!