ZETApress

hírportál

Rehabilitáció Sárváron

Kovács Ferenc, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja is jelen volt a Térségi Rehabilitációs Központ mai átadásán, Sárváron. Az Európai Unió és a Magyar Állam 791 millió forintos támogatásával megvalósuló beruházás révén a régióban is egyedülálló profilú rehabilitációs központ jött létre.

A sárvári kórház teljes korszerűsítésével és egy új épülettömb kialakításával regionális szerepkörű komplex rehabilitációs központ jött létre a korábban fekvőbeteg szakellátást végző intézmény területén ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

Kovács Ferenc a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjának, a Vas Megyei Területfejlesztési Tanács elnökének jelenlétében ma átadták a sárvári Térségi Rehabilitációs Központot. A beruházó Sárvár várost Dénes Tibor polgármester és Kondora István alpolgármester képviselte, az esemény házigazdája Vancsura Miklós, a sárvári kórház főigazgatója volt. Az Európai Unió és a Magyar Állam 791 millió forintos támogatásával megvalósult beruházás 2009 júliusában kezdődött, és valamivel több, mint egy év alatt alakítottak át meglévő épületrészeket és építettek új tömböket a központ számára.

Az Európai Unió és a Magyar Állam 791 millió forintos támogatásával és 96 millió forint önerővel megvalósuló felújítás és bővítés révén, Magyarországon egyedülálló komplex rehabilitációs tevékenység folytatására alkalmas infrastruktúra jön létre, amely az alábbi szakmai megoszlásban fog tevékenykedni: onkológiai rehabilitáció 30 ágy, nőgyógyászati rehabilitáció 16 ágy, pszichoszomatikus betegek rehabilitációja 14 ágy, gasztroenteorológiai rehabilitáció 16 ágy, reumatológiai rehabilitáció 16 ágy.

A most átadott, 92 ágyas rehabilitációs központ szervezetileg az intézmény egy gyógyító osztályát alkotja. Az osztály rehabilitációs mátrixként fog működni. Minden olyan terápiás egységgel rendelkezni fog, amely a rehabilitációs ellátáshoz szükséges. A terápiás rész is a hatékonyság érdekében a mátrix elv szerint fog működni, pontos időbeosztással és a szakmák közötti átjárhatóság a rehabilitáció hatékonysága érdekében biztosított lesz.

Építészetileg két jól elkülöníthető részre lehet bontani a beruházást: a csaknem ezerötszáz négyzetméteres nyugati szárnyra és az ezerhatszáz négyzetméteres új rehabilitációs tömbre. Ezen túl elkészült a kórház főbejárata, illetve a felújított épület közötti rész összekapcsolása a komplexum többi részével, valamint a régi és az új részt összekötő folyosó.

Az épületekben két-, három- illetve négyágyas, önálló fürdőszobával rendelkező betegszobákat alakítottak ki, lehetőséget teremtve, hogy a rehabilitáció az eltérő ellátási igényeknek megfelelően történjen meg. A fejlesztés fontos eleme volt az érintett épületekben valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex akadálymentesítés. Az ötszakmás regionális rehabilitációs központ mellett változatlanul megmaradtak a meglévő munkahelyek, az intézményben folyó orvos-szakmai tevékenység, valamint a jövőben új rehabilitációs kultúrák alakulhatnak ki a térségben. Sárvár városának termál-gyógyászati és wellness szolgáltatói arculata a komplex rehabilitációs szolgáltatással válik teljessé, a remények szerint tovább erősítve a város egészségturizmusban betöltött szerepét.

Szóljon hozzá!