ZETApress

hírportál

Fellegvár a mellrák ellen

A történelem során először több mint harminc ország mellrák ellen küzdő betegszervezetei találkoznak szeptember 29-én és 30-án Budapesten, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket. Az Egy megtartott ígéret című világtalálkozóra ? melyet az amerikai Susan G. Komen for the Cure alapítvány, az emlőrák elleni küzdelem nemzetközi éllovasa szervez ? öt kontinensről érkeznek szakemberek a fővárosba.

A különböző szakmai és kulturális háttérrel, eltérő tapasztalatokkal rendelkező küldöttek arról számolnak be egymásnak, hogy miként végzik felvilágosító munkájukat helyi szinten, hogyan ösztönzik a nőket a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és hogyan ismertetik meg őket a különböző kezelési lehetőségekkel. A világon évente több mint egymillió nőnél állapítanak meg emlőrákot. Ha összefogunk, életeket menthetünk, és örökre legyőzhetjük ezt a szörnyű betegséget, figyelmeztet Nancy G. Brinker, a Susan G. Komen for the Cure mozgalom alapítója, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetasszonya.

A harmincnál több országból érkező küldöttek ? köztük négy magyar szakember ? csatlakoznak a szeptember 30-án este 8 órakor kezdődő, a hazai mellrák elleni küzdelem szimbólumává vált figyelemfelhívó lánchídi séta hazai résztvevőihez, amelyet a Nancy G. Brinker kezdeményezésére létrejött Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervez. A közös sétát az Egészség Nap előzi meg 11 órától, a budapesti Roosevelt téren, ahol sok színes családi program mellett szakmai fórumok az egészségmegőrzésre és a szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönözik a nyilvánosságot.

Szóljon hozzá!