ZETApress

hírportál

Rezidensek háttér nélkül

Biztonságos-e Magyarországon a folyamatos betegellátás? ? tette fel a kérdést a délutáni sajtótájékoztatón Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a MOK székházában. A folyamatosság alatt azt értette, hogy a délutáni munkaidő végétől a másnap reggeli munkakezdésig megkapják-e a betegek mindenütt a biztonságos ellátást. Szerinte ez egyre kevesebb helyen valósul meg. Zömében rezidensek, azaz szakorvosjelöltek ügyelnek, szakorvosi háttér nélkül.

Akad olyan belgyógyászat, folytatta a kamarai elnök, ahol a négy kórházi osztály háromszáz ágyára ügyeletben mindössze két orvos jut. Ők emberfeletti munkát végeznek, amiért nincsenek kellőképpen megfizetve. A baleseti sebészeteken egyre több atrocitás éri az ellátókat, s a védelmük sincs megnyugtató módon megszervezve. Újpesten az elmúlt héten megvertek valakit, így az őrző-védő szolgálatok alkalmazását fontolgatják.

Az eddigi 120 százalékos ügyeleti díj helyett július elsejétől csak 70 százalékot fizetnek, mégsem anyagi okokból vállalnak kevesebb ügyeletet az orvosok, mondta kérdésemre a kamara elnöke. Nem vitatkozhattam vele, de úgy tudom, hogy korábban az ügyeleti időszak csak 25 százalékkal volt elszámolva, mostantól viszont az egész munkaidőnek minősül, száz százalékos díjazással. A korábbi 120 százalék ? mely a kiemelt osztályokon 150 volt ?, csak az ügyeleti időszak egy töredékére, öt órára vonatkozott uniós csatlakozásunktól, 2004. májusától.

Ha továbbra is a korábbi 25 százalék lenne hatályban ? gondolkodtam tovább ? ugyanazért a pénzért a jelenleg beosztottak négyszeresét lehetne alkalmazni. Igaz, hogy a keresetük így csak negyedannyi lenne, de az egy orvosra jutó teher is négyfelé oszlana. Akkor talán az ügyeleti beosztást is könnyebb lenne elkészíteni, hiszen az ügyeleti idő nem számítana bele a havi engedélyezett óraszámba, illetve az éves túlórakeretbe.

Nem csak a munkaidő limitált, hanem a volumenkorlát miatt az ellátható betegek száma is. Mégsem hiszi azt az elnök, hogy ezt el kellene törülni, mert a további esetek finanszírozására kellene előbb a forrásokat megteremteni. Az anyagiaknál maradva Éger István szólt a ?korbácstörvényről? is, mely tulajdonképpen egy kormányrendelet. Lényege, hogy ősztől megbüntethetik azokat az orvosokat, akik az átlagérték feletti gyógyszermennyiséget írnák fel.

A büntetés helyett a kormány korábban jutalmazni akart. Azoknak az orvosoknak, akik kevesebb gyógyszert írtak volna fel, pluszpénz akart adni. Ezt az érintettek etikátlannak tartották, ezért nem fogadták el. Ha nem kell a pénz, akkor ütünk inkább rajtatok! ? idézte az elnök a reakciót. A háziorvosok inkább visszaadják majd a praxist, s a kórházi orvosok is egyre kevesebb gyógyszert mernek majd rendelni a betegeiknek. Nem kell nagy matematikusnak lennünk ahhoz, hogy megértsük, minél kevesebb gyógyszert mernek majd felírni az orvosok, annál inkább csökken az átlag. Mivel fognak ezután gyógyítani? Csak nem szenteltvízzel?

Szóba került a sajtótájékoztatón, hogy a kórházakból egyre inkább a szakrendelőkbe akarják terelni a betegeket. Ezt már korábban is megpróbálták, de akkor sem sikerült. Lehet, hogy a rendszerben van a hiba? ? kérdezte az elnök. Ő egyébként is mindenütt zsúfolt rendelőkkel találkozott, melyeket nem lehetne még tovább terhelni. A fekvőbeteg osztályok helyett a kórházi ambulanciák igénybevétele indokolt lehet, de ez nem helyettesítheti a rendelőintézeteket.

Szóljon hozzá!