ZETApress

hírportál

Kiskirálynő a szemétdombon

Niki a múlt század végén, az éjszaka közepén felriadt álmából. Szörnyű hasgörcse volt, kegyetlen hasmenés kapta el. Még épp időben ért ki a mellékhelyiségbe. Reggelig még többször ki kellett mennie, így reggel nem is tudott bemenni, dolgozni ? emlékezett egy olvasónk.

Egy fővárosi magán-szociálisotthonban dolgozott. Nővérként egy bélférges beteget ápolt. Nagyon félt, hogy elkap tőle valamit, szólni azért mégse mert. Tudta, hogy ápoltja sokat fizet a gondozásért, így élete végéig elfekhet a betegszobán. Ha kórházba utalnák, ez a pénzforrás elapadna, a tulajnak viszont minden fillérre szüksége van. Terjeszkedni akar, újabb otthonokat akar építeni, hogy a férőhelyek értékesítéséből mind nagyobb profitra tegyen szert. A betegszobán ezért több idős embert aszalt, hogy utánuk is felvehesse a gondozási díjat.

Vasárnap volt, de Niki be volt osztva. Hasmenésesen el sem mert indulni, de az orvosi ügyeletre sem mehetett. Tudta, hogy három széklettartályt kapna, s amíg nem jön meg a három negatív lelet, addig otthon kéne maradnia. Ezt sem akarta, s mivel hétfőn-kedden szabadnapos volt, remélte, hogy szerdáig helyrejön. Betelefonált hát munkahelyére, hogy ne várják, mert éjszaka rosszul lett.

Másnapra elmúlt a hasfájás, felkereste hát főnökét. Őszintén elmondott neki mindent. Akkor még nem kellett orvosi igazolás a háromnapos betegállományig. Dicséretet várt hát, de tévedett. Gabi sem az egynapos betegállományt nem írta be neki, sem széklettartályokat nem adta oda, hanem arra utasította, hogy szerezzen utólag orvosi igazolást. Ha nem teszi meg, írásbeli figyelmeztetésben részesíti ? fenyegette meg.

Indoka is felettébb furcsa volt. Azt mondta ugyanis, hogy csak a háromnapos betegséghez nem kell igazolás, az egy-kétnaposhoz viszont igen. S mivel a három napba a hétvége ? a szombat-vasárnap ? nem tartozik bele, Nikinek az ügyeletet kellett volna felkeresnie, s igazolást kellett volna kérnie. Mivel ezt nem tette meg, mulasztása igazolatlan távollétnek minősül, bár ezt a főnök nem írta be.

Niki nem vitatkozott. Tudta, hogy a keszonbetegség veszélye nélkül nem szállhat le főnöke szintjére. Akinek az Isten hivatalt ad, észt is adhatna hozzá! ? gondolta, de csendben maradt. Azt sem értette, hogyan tűri meg őt a tulajdonos a főnővéri székben, hiszen ilyen hozzáállással csak azt éri el, hogy minden lógni akaró beosztott hasmenést fog hazudni a háziorvosának, s utána a három negatív székletlelet megérkezéséig ? akár egy-két hétig ? betegállományban otthon marad.

Niki azon is elgondolkodott, hogy mi lesz, ha a bélférges beteget bejelenti az ÁNTSZ-nek. Bizonyára elkezdenek majd vizsgálódni, s talán még az otthont is bezárják. Igaz, erről nem beszélt főnökének, nem akarta ezzel zsarolni, pedig talán jobban járt volna. Két nap múlva ugyanis az igazolatlan vasárnapi távollét miatt egy írásbeli figyelmeztetést kapott, ezután viszont ? igaz csak négyszemközt ? alaposan beolvasott főnökének.

Szóljon hozzá!