ZETApress

hírportál

Nem műtenek Csepelen

Nem lesz ortopéd sebészet a csepeli kórházban, mondta el kérdésemre Gerő Gábor főigazgató a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Központi rehabilitációs osztályának ma délelőtti átadásán. A fővárosban két remek ortopédiai centrum van, a műtéteket ott is el tudják végezni, s Mező Róbert főorvos átmehet oda operálni. Utána felveheti osztályára azokat a betegeket is.

A Fővárosi önkormányzat 2003. nyarán vonta össze a csepeli és a dél-pesti intézményeket, s az országos trendet megelőzve a szigeten már akkor krónikus és rehabilitációs osztályokat alakítottak ki, míg az akut ellátás a XX. kerületbe került, mondta el avatóbeszédében a főpolgármester. A felújítási munkák költsége kétszázmillió forint volt, melyet a főváros finanszírozott. Minden kórteremhez tágas, akadálymentes fürdőszoba és vécé készült, hogy a fogyatékkal élők is használhassák.

Az osztály fő profilja a belgyógyászati és mozgásszervi betegségben szenvedők rehabilitációja. A kardiológiai őrzőben az infarktuson átesett betegeknek már a korai rehabilitációját meg lehet kezdeni. Az amputált betegeket is már a korai stádiumban átveszi az osztály, hogy mielőbb megtanulhassák használni művégtagjukat. Ezek beszerzésében ugyancsak segítséget nyújtanak.

A betegek komplex fizioterápiás kezelést kapnak, melybe a gyógytorna és a masszázs is beletartozik. A rehabilitációs munkába igény szerint a logopédus és a pszichológus is besegít. Az orvosi teamben belgyógyász, neurológus, pszichiáter és ortopéd sebész dolgozik együtt, s a nővérek és ápolók is nagy gyakorlattal rendelkeznek a speciális munkában. Az elbocsátott betegek kezét sem engedik el, rendszeresen ellenőrzik kezelésük hatékonyságát ambulanciájukon.

A forró délelőttön a főpolgármestert a hőségről is kérdezték kollégáink. A köztéri ivóvíz kutak azért nem működnek, mert az emberek tönkretették azokat. A szökőkutak vize egészségtelen, ezért tilos emberi fürdésre használni azokat. A Combino villamosok légkondicionáló berendezése csak áprilisra fog elkészülni, de ez sem lesz megoldás. A szerkezet légúti fertőzést okozhat, mondta Demszky Gábor, s a jelen lévő orvosok egyetértően bólogattak.

Mikor lesz kötelező felszerelés a légkondicionáló az intenzív osztályokon, mikor fogják bezárni azokat, amelyikben ilyen nincs? ? kérdezte még tegnap egy kolléganőnk a kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár erre konkrét választ nem adott, de abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a reform kapcsán bekövetkezett kórházbezárások után nem ez lenne a célravezető megoldás. Az SZDSZ és az MSZP ma és holnap Dobogókőn tart egyeztetést egészségügyi témákban, de a holnapi kormányülésen nem fognak ezekről dönteni. Az elkövetkező hetekben a kormány nem csak szerdán, hanem pénteken is rendszeresen összeül.

Szóljon hozzá!