ZETApress

hírportál

Fogvizit Gyermekmentővel

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében idén is 10 helyszínre látogat el az ingyenes fogorvosi szűrést végző OTP Fogászati busz. Az OTP Road-show keretén belül az OTP Fogászati busz évek óta járja nyaranta az országot. Idén vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosít ingyenes fogászati szaktanácsadást és szűrést gyermekek részére.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő az OTP Bank jóvoltából 1995 óta áll a Szolgálat rendelkezésére. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és oktatást végeznek ? tudatták sajtósaik.

Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást térítésmentesen, akiknek fogászati kezelése valamely okból nehezen, egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott.

Az egészségügyi programsorozat további célja a gyerekek fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítása, szaktanácsadása, és nem utolsó sorban a gyermekek fogorvostól, fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése, játékos módon.

A Road-show idei első helyszíne a május 29-30-i, kétnapos ingyenes városligeti gyermeknapi rendezvény volt, az OTP Kalandpark területén, ahol számtalan érdekes programmal, értékes ajándékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, izgalmas játékokkal várták az élményeket kedvelő gyermekeket és szüleiket. A busz ezt követően szeptember végéig további helyszíneket látogat meg. Az OTP Road-show előtt és után a Fogorvosi busz Erdélyben szűri és kezeli a gyerekeket.

A gyermektáborokban és a rendezvényeken lehetőség nyílik, hogy fogorvosaink szükség esetén felhívják a szülők figyelmét a további javasolt és szükséges kezelésre, beavatkozásra, ezzel is hozzájárulva a gyermekek egészségének megőrzéséhez. Mindezen túl a helyszíneken arcfestők, kézművesek és animátorok ingyenes szórakozást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2009-ben a Road-show ideje alatt közel háromezer általános iskolás és óvodás gyermek fogászati szűrése történt meg. A korábbi évekhez adataihoz képest sajnos a lyukas és szuvas fogak száma arányaiban nőtt. Míg 2008-ban a vizsgált esetek egyharmadánál, addig 2009-ben több mint felénél találtak a fogorvosok beteg, rossz fogat. Sajnos a fogköves és lepedékes fogak száma csaknem háromszorosára nőtt a tavalyi évben, míg az ép fogak aránya csökkent. 2009-ben a megvizsgált fogak csak 20%-a volt ép, és a fogszabályozásra szoruló gyermekek száma is jelentős volt.

Az OTP Fogászati busz idén részt vett a Gyermekmentő Szolgálat májusi erdélyi gyógyító körútján ? május 8. és 16. között ?, ahol a busz szűrővizsgálatot és kezelést biztosított Csíkszentdomokoson kizárólag a rászoruló iskolások részére. A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb október 9-én, szombaton indulnak Erdélybe gyermekeket szűrni és gyógyítani.

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy minél több gyermek és szülő figyelmét hívják fel a helyes fogápolásra. A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank azt reméli, hogy 2010-ben is legalább annyi sikeres fogászati szűrést fognak végezni, mint 2009-ben. A Road-show ideje alatt minden érdeklődőt szeretettel várnak a programokra!

Szóljon hozzá!