ZETApress

hírportál

Az egészség, mint érték

A Belügyminisztérium a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével közösen egészségügyi társadalmi, civil és nonprofit szervezeteknek szóló támogatási pályázatot hirdetett. A megpályázható keretösszeg 160 millió forint.

A BM Egészségügyi Államtitkársága a BEMOSZ-szal, mint a pályázat kezelőjével, pályázatot hirdet Egészségügyi társadalmi, civil és nonprofit szervezetek működési támogatása címmel – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséből a fenti szervezetek tevékenységeihez nyújtott támogatások célja a prevenciós szemlélet jobb érvényesülése, valamint a betegegyüttműködés és általában a lakosság egészségtudatosságának javítása.

A pályázaton azon – a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelő civil és nonprofit – magyarországi szervezetek indulhatnak, melyeket 2020. december 31-e előtt jogerősen bejegyeztek, és folyamatos közhasznú minősítéssel rendelkeznek. A kiírás kizárja a forprofit és az állami vagy önkormányzati fenntartású szervezeteket, intézményeket.

A támogatás formája előfinanszírozott, vissza nem térítendő támogatás, 100%-os támogatásintenzitással. Nem kell önrész, és a megnyert összeg egészét támogatási előlegként, egy összegben, utólagos beszámolási kötelezettséggel az eredményhirdetést követően megkapják a nyertesek.

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 160 millió forint, az igényelhető minimális támogatás összege 500 ezer forint. A támogatásban részesülő kérelmek várható száma 8-15 darab, de ez a támogatást kérők által igényelt és elnyert támogatás függvényében változhat. A kiírás értelmében azon szervezetek pályázhatnak, amelyek:

családok, gyermekek vagy fiatalok egészsége, egészségnevelése, illetve őket érintő prevencióval;
a legnagyobb betegség-terhet jelentő krónikus nem-fertőző megbetegedésekkel (ún. népbetegségek: daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere és mozgásszervi, illetve mentális betegségek);
ritka betegségben szenvedők segítésével;
egyéb egészségügyi prevencióval és beteg- és családtámogatással foglalkoznak.

A támogatási kérelem szinte minden tipikus betegszervezeti tevékenységre benyújtható – például egészségnevelés és prevenció, betegedukációs programok szervezése, betegtájékoztató kiadványok, felmérések készítése, konferencia szervezése, egészségmegőrző programok, de például honlap létrehozására és fejlesztésére is lehet pályázni. A támogatási kérelemben foglalt tevékenysége(ke)t 2024. január elseje és december 31-ie között kell elvégezni!

A támogatási kérelmek elektronikus benyújtásának határideje 2024. április 30-a kedd. A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban a részletes információk a BEMOSZ hivatalos honlapján megtalálhatók.

Szóljon hozzá!