ZETApress

hírportál

Nem vették át a levelet

Az Európai Pszichiátriai Társaság félt a jogvédőktől. Nemzetközi demonstrációt tartott délután az erőszakos pszichiátriai kezelések beszüntetését követelve az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) emberjogi szervezet.

A rendezvényre az Európai Pszichiátriai Társaság fővárosi konferenciája kapcsán került sor, de a pszichiáterek nem merték átvenni a tüntetők írásos társadalmi üzenetét. A demonstrálók 13 órától a Deák Ferenc térről a konferenciának helyet adó Hungexpo Kongresszusi Központhoz vonultak, hogy felhívják az ott összegyűlt pszichiáterek figyelmét: egyre több nemzetközi szerv – például az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet – fogalmaz meg kritikát a pszichiátriákon használatos megalázó kényszerítő kezelésekkel kapcsolatban és felszólít arra, hogy ezeket mihamarabb fel kell számolni!

A szervező alapítvány szerint a kényszerkezelések és fizikai korlátozások jelenleg mindennaposok a pszichiátriai osztályokon, pedig 2022-ben még a pszichiátria legtekintélyesebb szervezete, a Pszichiátriai Világszövetség is elítélte ezeket. A szövetség úgy fogalmazott: folyamatos veszélynek tesszük ki az ellátottakat és a kórházi személyzetet, ha nem cseréljük le a korlátozó és kényszerítő gyakorlatokat a pszichiátriákon.

Dobos János a rendezvényen elmondta: a helyzet Magyarországon sem jobb, évente 10-15 ezer embert szállítanak kényszerrel a pszichiátriára, ami naponta 30-40 embert jelent; ez számos esetben komoly megaláztatással, kiszolgáltatottsággal jár, és sokszor súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat. Ezért minden jóérzésű ember nevében elvárható, hogy a pszichiáter szakma komolyan vegye ezeket a felszólításokat – fogalmazott a szervező alapítvány elnöke.

A rendezvény végén a demonstrálók nyílt levelet akartak átadni az Európai Pszichiátriai Társaság elnökségének, melyben felszólították a pszichiátereket: hagyjanak fel a kényszerítő és megalázó kezelések gyakorlatával, és szervezzék át a mentális egészségügy területét úgy, hogy az maximálisan tiszteletben tartsa a páciensek emberi jogait! A Pszichiátriai Társaság elnöksége azonban nem vette át a levelet, azzal az indokkal, hogy félnek az emberi jogokért kiálló tüntetőktől.

A kényszerítő pszichiátriai gyakorlatok beszüntetését szorgalmazta az ENSZ Emberi jogi főbiztosa és a WHO is tavaly októberben kiadott, mérföldkő jelentőségű útmutatójában. A dokumentum szerint a kényszerítés mind a fizikai, mind a lelki egészség szempontjából káros. Amikor a mentális egészségügyi szolgáltatásokban erőszak, kényszerítés és visszaélések történnek, a szolgáltatás nemcsak hogy nem segít az embereken, hanem az eredeti nehézségeket súlyosbítja azzal, hogy a szolgáltatást igénybe vevő embereket újratraumatizálja. Többek között ezért is lett volna fontos, hogy a vezető európai pszichiáterek átvegyék a demonstrálók társadalmi üzenetét, és ezzel jelezzék, hajlandók a változtatásra és a kiszolgáltatott emberek jogainak fokozottabb védelmére.

Szóljon hozzá!